Ташковић: Људски фактор у већини случајева узрочник пожара

Ведран Ташковић начелник Службе за ванредне ситуације каже за Радио телевизију Врање да је ове године у односу на исти период 2022. значајно мањи број пријава и пожара на отвореном на нашем подручју. На то су делимично утицале обилне падавине али и појачана контрола  инспекцијских служби.

Током лета и услед високих температура повећана је опасност од избијања пожара. Већи број њих је на отвореном простору, а узрок је, углавном, људски фактор, објашњава Ташковић.

– У 99 % случајева људски фактор је узрок пожара на отвореном, ми апелујемо и овог пута да се ватра не пали на отвореном простору. Појачана је и контрола и интервенција инспекцијских служби у неколико последњих година и као резултат тога имамо смањење пожара на отвореном простору. Када је реч о овом периоду драстично су смањене интервенције – објашњава наш саговорник.

Треба се понашати одговорно и поштовати прописе, међутим уколико се деси да дође до избијања пожара, прва ствар коју је потребно урадити је обавестити службу ватрогасних јединица, како бисмо добили помоћ која нам је потребна.

Сектор за ванредне ситуације у Врању интензивно организује и акције снабдевања житеља који живе у забаченим и неприступачним пределима у случајевима када има снежних наноса. Према речима начелника службе за ванредне ситуације, од почетка године било је 309 интервенција.

– Од укупног броја интервенција, половина њих је на отвореном простору, док су остале интервенције биле на грађевинским објектима. Имали смо велики број интервенција у зимским условима, достава хране и помоћ становништву који су у неким махалама брдско-планинским – каже наш саговорник.

Ташковић најављује да ће ускоро бити организоване обуке ватрогасаца за спасавање људи из рушевина.

Please follow and like us:
Друштво