Техничка школа иде у сусрет тржишту рада

Колико је важно ослушкивати тржиште рада и његове потребе, доказ је Техничка школа у Врању. Годинама слушамо да је дефицит возача и да недостају занатлије. У жељи да решавају баш те проблеме, запослени у овој образовној установи у Врању нису седели скрштених руку. Можда су баш због тога једна од две школе у Врању, чији су смерови попуњени већ у јуну.

Они имају смер на коме се ученици обучавају за вожњу, али треба имати и возила. Како би побољшала свој возни парк Техничка школа у Врању је аплицирала код Министарства правде у циљу осавремењавања наставе у подручју рада саобраћаја.

-Аплицирали смо на неколико пројеката и један који нам је прошао је код Министарства правде. Захваљујући Министарству правде добили смо средства за куповину камиона који ће побољшати квалитет практичне наставе ученика за обуку, односно стицање возачке дозволе Ц. Свих ових година смо поред камиона успели да купимо и три аутомобила за обуку Б категорије, који су новијег датума и користимо их од 2018 до данас – каже директор школе Далибор Богдановић.

Конкуренција је била велика, јер је вредност мерцедесовог камиона скоро 10 милиона динара. Шест милиона динара су добили до Министарства правде, а 4 милиона је финансирао Град Врање. На тај начин су помогли и градском буџету. Поред тога на подручју рада машинства у школи се прати тренд привреде. У програму су дуалног образовања и сарађују са Комрадом.

– Променили смо подручје рада и имамо образовни профил, инсталатер водовода,  грејања и клима уређаја. Ту ће ученици реализовати праксу по дуалу. Повезали смо област машинства и саобраћаја и узели смо образовни профил механичар моторних возила – објашњава директор.

Имају и подручје рада електротехнике, два смера енергетика и рачунари. С обзиром на то да да су у Заједници Електротехничких школа, трудиће се да унапреде своје образовне профиле, нарочито у области везаној за коришћење обновљивих извора енергије. 

Please follow and like us:
Друштво Образовање