Тестирање будућих ђака првака

Фото: Тањуг

Тестирање деце за упис у први разред је део процедуре приликом уписа у основне школе. Састоји се од разговора са школским психологом, или педагогом, који има задатак да процени дететову зрелост, односно да ли је дете спремно да крене у школу или није. Разговарали смо на ту тему са педагогом у ОШ „Вук Караџић“ Иваном Генов.

У први разред може да буде уписано свако дете које до 1. септембра има најмање шест и по година, а највише седам и по година. Предстојећа школска година је пета, за коју је упис ђака омогућен путем портала е-управа. Према речима Иване Генов, педагошкиње у ОШ „Вук Караџић“, родитељи су већ кренули да пријављују своју децу, долазећи лично у школу, а могућност за упис и заказивање термина преко е-управе омогућена је од 20. марта. Самим тим када доведу дете на тестирање, то значи и сам упис. На овај начин родитељи једним одласком у школу завршавају све активности.

Тестирање деце састоји се од разговора са школским психологом, или педагогом, који има задатак да процени да ли је дете спремно да крене у школу или није.

-Што се тиче педагога, то је класичан тест, Тип 1, којим тестирамо годинама уназад и који се састоји од 5 целина. Знање, општа питања која углавном свако дете зна. Памћење, перцептивно закључивање, вербалне способности и логичке операције, можда натежи део, јер је фокус на математичке операције у овој целини, рекла је Генов.

Како би проценили да ли је дете спремно за полазак у школу, психолози спроводе тестирање на ком се испитује, емотивна, социјална и интелектуална зрелост детета. Питања која се налазе на тестирању су тајна и за њих зна само стручни сарадник у школи, који обавља тестирање. Психолог, педагог може сам да процени која питања ће постављати детету и на који начин ће процењивати зрелост детета. Предуслов за упис није никакво предзнање детета, наглашава Генов.

-Довољно је да дете има развијене социјалне вештине, да уме да успостави комуникацију са педагогом и психологом. А оно на шта би само требало родитељи да обрате пажњу и у том смеру припреме децу јесте да ће приликом тестирања бити само у просторији са психологом или педагогом. Да ће то бити  разговор од 15 или 20 минута, где ће се разговарати о основним стварима, које свако дете углавном зна, наглашава наша саговорница.

Из Министарства просвете кажу да на упис чека скоро 65.000 деце у Србији. На подручју Града Врања први разред би требало да упише око 700 деце која похађају припремни

Please follow and like us:
Образовање