Током опсежне акције сузбијање ирегуларних миграција пронађено око 4.500 ирегуларних миграната

Током опсежне акције усмерене на сузбијање ирегуларних миграција, која се од 27. октобра спроводи по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су око 4.500 ирегуларних миграната који су се скривали у пограничним појасевима на подручју Сомбора, Суботице, Кикинде и Пирота.

У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције до сада је више од 3.000 ирегуларних миграната превезено у прихватне центре, а даљи кораци усаглашени су на састанку на Палићу који је министар Гашић одржао са сарадницима и комесарком за избеглице и миграције Републике Србије Наташом Станисављевић.

Од почетка акције, детаљном претрагом терена, више стотина полицијских службеника пронашли су пет аутоматских пушака, пет пиштоља, око 1.580 комада муниције различитог калибра, више стотина страних пасоша и мању количину наркотика. Осим тога, пронађено је пет земуница у којима су се мигранти и кријумчари скривали.

Полицијски службеници су од почетка ове акције контролисали 81.201 возило како би илегални транзит миграната кроз Србију у земље Европске уније био спречен. Контролисано је 330 објеката од којих је највећи број у Суботици.

У овој акцији ухапшено је осам кријумчара и задржано још 119 особа због различитих кривичних дела.

Поднето је 17 кривичних пријава за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, 11 кривичних пријава у вези са оружјем, пет кривичних пријава за неовлашћено држање опојних дрога, као и 10 кривичних пријава за друга кривична дела.

Такође, поднето је 457 прекршајних пријава из Закона о странцима, као и 79 за прекршаје из Закона о граничној контроли.

Припадници Министарства унутрашњих послова, осим на северу, спроводе појачане активности и на југу земље спречавајући улазак ирегуларних миграната из Бугарске и Северне Македоније. Ову борбу МУП ће истрајно спроводити док проблем ирегуларних миграција не буде решен и ланац кријумчарења људи у потпуности пресечен.

Please follow and like us:
Хроника