Током празника 11 напада напуштених паса на Врањанце

Током ускршњих празника евидентирано је 11 напада паса луталица на људе у Врању што је актуелизовало тему уклањања ових животиња. Ради се о сложеном проблему који захтева координацију многих субјеката и који се трајно може решити изградњом азила за напуштене псе, рекао је за РТВ Врање директор „Комрада“ Зоран Димитријевић.

Врањски „Комрад“ има уговор са Градом за уклањање напуптених паса са јавних површина и примедбе грађана су највећим делом адресиране на рачун овог јавног предузећа.

Међутим, директор „Комрада“ Зоран Димитријевић каже да је проблем сложен и да захтева координацију многих субјеката.

Акције службе зоохигијене врањског „Комрада“ се изводе стално, најмање три пута недељно и у последњих годину дана изведено је око 400 хватања, наводи Димитријевић.  

Пси се након хватања одводе у прихватилиште у Давидовцу али се ту прича не завршава.

Неки пси су сигурно хватани и по неколико пута, додаје Димитријевић, а разлог је што се они враћају из прихватилишта.

– Законска регулатива налаже да се тамо ради третман стерилисања, чиповања и хигијенске неге паса и ти исти пси се морају вратити на локацију где су ухваћени – наводи директор.

Он демантује критике по којима се са овим животињама поступа сурово и одговорно тврди да се пси третирају искључиво хумано.

Димитријевић  додаје и да има сазнања да се у Врање доводе и пси из других општина, што отежава проблем.

– Пси луталице се довозе и пуштају у неке сеоске средине на територију града Врања, одакле они, вођени њухом, прилазе ресторанима, фабрикама и другим местима у потрази за храном што, након неког времена, доводи до проблема – указује директор „Комрада“.

Трајно решење проблема била би изградња азила за напуштене псе где би они имали сталну бригу.

У стратегији града Врања и у пројектним задацима постоји тај план, наводи Димитријевић, али за то морају да се обезбеде немала финансијска средства.

Како су прошле године град Врање, „Комрад“ и Ветеринарска станица издвојили укупно 15 милиона динара за надокнаду штете лицима које су претрпели повреде од уједа паса, овакво решење би било корисно за грађане, за локални буџет и имали би мирнији и сређенији живот у граду, закључује Зоран Димитријевић .

Please follow and like us:
Друштво