AНЕМ: Кривично-правна заштита новинара да се подигне на виши ниво

Тренинг за унапређење безбедности новинара

“Систем превенције насиља и заштите новинара“ назив је пројекта у оквиру којег је данас у Врању одржан тренинг за унапређење безбедности новинара.  На скупу је било речи о разним облицима насиља и претњи, начинима превенције и заштите, као и релеватном правном  оквиру и конкретним механизмима, које угрожени новинари могу да користе у заштити своје безбедности. Тренингу су присуствовали и запослени у Радио телевизији Врање.

Тренинг за медијске раднике и раднице водио је  некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство Србије, новинар, уредник и искусни предавач Бранко Чечен. Како кажу организатори, ово је био један од најпосећенијих тренинга у оквиру овог пројекта, што говори о заинтересованости медијских радника из Пчињског округа за ту тему. Након тренинга  представљен је извештај Мониторинга медијске сцене у Србији за месец јануар, након чега је уследио састанак Сталне радне групе  за безбедност новинара у Врању на којем се разговарало о случајевима угрожавања безбедности новинара и новинарки на територији Врања, Лесковца, Бујановца, Прешева, Босилеграда, Сурдулице, Трговишта и Владичиног Хана.

-Реакције су биле позитивне, зато што се говорило о конкретним примерима. Овакви скупови су од великог значаја јер је то прилика да се директно размењују искуства жртава насиља и претњи са представницима институција, са циљем унапређења комуникације, успостављања поверења, повећане осетљивости на случајеве насиља и претњи и унапређења функционисања институција. Драго нам је што су поред чланова Сталне радне групе за безбедност новинара и медијских радника, састанку  присуствовали и представници Тужилаштва и Министарства унутрашњих послова. Битно је да из ових састанака излазимо богатији за ново искуство, рекао је Саша Мирковић из Асоцијације независних електронских медија.

Угроженост новинара се бележи годинама уназад. Када погледамо статистику, она се не мења драстично из године у годину, упозорава Веран Матић председник Управног одбора АНЕМ-а и члан Сталне радне групе за безбедност новинара.

-Расте број претњи које су упућују новинарима, а које се не санкционишу. Таргетирање новинара је нешто што се провлачи кроз јавност. Осећај угрожености новинара је много већи од онога што се види кроз практичне нападе на новинаре. Постоји читав низ проблема и ми једним системским приступом покушавамо да едукујемо новинаре. Има пуно нових опасности које долазе с напретком технологије, друштвених мрежа и слично. Због тога имамо и овакве тренинге и веома је важно успостављање степена поверења између новинара , тужилаца и полиције, објашњава Матић.

– Новинари морају да пријављују притиске и претње које им се упућују. Тужилаштва морају да буду ефикасни, како проток времена не би учинио своје, а сви заједно би требало да разговарамо о начинима да се кривично-правна заштита новинара подигне на виши ниво, изјавио је Нино Брајовић из Удружења новинара Србије.

Брајовић је нагласио да је Врање пример добре праксе јер има две осуђујуће пресуде , што само потврђује да се заједничким радом институција долази до резултата и да владавина права треба да важи за све, без изузетака.

Please follow and like us:
Друштво