У фебруару 187 пожара на територији Пчињског округа

Од почетка фебруара евидентиран је повећан број пожара на отвореном простору, на територији Србије, у односу на исти период прошле године. У Пчињском округу до 21.фебруара било је 187 пожара, од тога 167 на отвореном, пет пута више него  јануара месеца, када је било 50. Најчешћи разлог је људски фактор., каже командант Ватрогасно спасилачког батаљона у Врању, Дејан Станојевић .

Пожари на отвореном карактеристични су по томе да се брзо шире и самим тим представљају велику опасност по грађевинске објекте, објекте инфраструктуре и шумске комплексе, у смислу изазивања велике материјалне штете, а исто тако представљају велику опасност по живот и здравље грађана.

Од почетка фебруара број пожара у Пчињском округу је 187, од тога 167 на отвореном. Главни узрок свих ових пожара је људски фактор. Према речима команданта Ватрогасно спасилачког батаљона Врање Дејана Станојевића, од почетка фебруара је на гашењу пожара ангажован велики број ватрогасаца.

-У ових 20 дана ангажовали смо око 520 ватрогасаца, 320 возила и исто толико пута изашли на терен. То је огромни трошак и држави и свима нама. Људи нису свесни тога. Узрок је у већини случајева људски фактор и слободно ћу да кажем намерни, каже Дејан Станојевић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Врање.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и да је за то запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. У наредном периоду ће казне бити и веће.

-Активиране су, како наше службе у Врању, тако су и инспектори на терену. Када дође до високих температура, такође су све службе и на локалу и у Републици  активне по питању тога. Тако да ће сви који буду ухваћени да пале на отвореном, бити ригорозно кажњени, каже Станојевић.

На питање каква је ситуација са пожарима на димоводима, Станојевић додаје да се тај број из године у годину смањује, јер стално апелују и преко медија, као и савете грађанима, како да поступају и очисте димоводне канале у предсезони. Све то је дало резултате,  да је ове године најмање било пожара у том делу, за последњих 20 година.

Please follow and like us:
Друштво