У летњим месецима ради се на одржавању градских зелених површина

За раднике Службе градског зеленила Комрада у току целе године има посла. У летњим месецима углавном се ради на одржавању зеленила и хигијене у граду.

Раднике Службе градског зеленила готово свакодневно можемо видети на улицама града. Они, поред одржавања зелених површина у самом центру града, раде и на осталим градским јавним површинама, али често су ангажовани и на рашчишћавању сеоских путних праваца од жбуња и грања. Летњи послови су уобичајени.

-Сабирање отпада, траве са травњака да се не би запалило, имамо заливање по граду и то је тај сезонски посао, има неко дрвеће које је било пало, сечемо гране, заливамо цвеће, каже Горан Трајковић.

Све то спада у летње сезонске послове. Последњих година, са променом климатских прилика, и летња сезона се продужила, па тако и послови карактеристични за ово доба године.

-Трају мало дуже, до новембра, али мора да се ради да би град био чист, а замолио бих и суграђане да пазе где бацају смеће, имамо контејнере, канте, нека бацају смеће тамо где је предвиђено, додаје Миљан Ивковић.

Да би нам град био леп и уређен, важно је одржавати зеленило по овим екстремно високим дневним температурама.

-Што се тиче зеленила сада је такав период заливање и одржавање биљака у неком латентном периоду да бисмо сви и биљке и ми преживели високе температуре. Осим тога врши се окопавање, плевљење биљака, кошење, орезивање живих ограда, сакупљање покошеног материјала, чишћење, хигијена, пре свега, јер је то основа свега. Што се саме организације тиче, по овим врућинама наравно почињемо што раније са радом, у раним јутарњим сатима, још од 6 сати, док је још пристојно за рад, због радника, али и машина, а касније, у топлијем делу дана гледамо да радници буду негде у сенци, у хладовини, како би завршили све што је потребно, каже Наташа Михајловић, шефица Службе одржавања зеленила Комрада.

Наредна садња биљака очекује се тек са падом температура, а до тада радиће се на одржавању дрвореда, кошењу траве, чишћењу зелених површина од отпада, заливању и грабуљању.

Ова служба Комрада стално је у приправности и због наглих промена времена и учесталих непогода у виду кише и ветра, те брзо реагују и када је потребно рашчишћавање и санирање штете након непогода.

Please follow and like us:
Друштво