У Пчињском округу 16 случајева оболевања од Лајмске болести

др Слађан Станковић епидемиолог Завода за јавно здравље

У летњим месецима је познато да спас од врелих топлих дана и ноћи проналазимо у природи. Иако је познато да је препоручљиво ходати бос ради здравих табана, оваква врста расхлађивања и здравог начина живота може довести до непријатних ситуација, као што је убод крпеља који може изазвати катастрофалне последице, уколико се не извади од стране медицинског особља.

Вирусне инфекције, стомачне тегобе, алергијске реакције су свакодневне дијагнозе са којима се епидемиолози сусрећу, ипак нешто што се дужи времнски период није дешавало у нашим крајевима јесте оболевање од Лајмске болести. Савет епидемиолога је да приликом боравка у природи носимо одећу која прекрива тело и да уколико дође до уједа крпеља, обавезно одемо лекару по помоћ.

-Од почетка године регистровано је 16 случајева оболевања од Лајмске болести, што значи да има значајног процента заражености међу крпељима. Дакле у Пчињском округу је 16 оболелих са лакшим клиничким сликама, чије крвне слике потврђују постојање свежих igm антитела након озледе од крпеља. Углавном се радило о кожним променала и добро што се становништво полако едукује и практикује да сваку повреду од крпеља треба  третирати стручно, тачније од стране медицинског особља. Управо је тај одлазак лекару и стручно одстрањивања крпеа битно због заустављања евентуалног заражавања, наглашава др Слађан Станковић.

Након што се од стране медицинског особља из тела човека извади крпељ, прописује се антибиотска терапија у трајању од 20 дана, која ће помоћи да не дође до расејавања узрочника Лајмске болести, односно бактерије Бурдорфери, речи су епидемиолога Станковића.

-На тај начин ћемо спречити да болест која се евидентира и која се обично заврши на кожним променама на месту убода, округлим, прстенастим црвенилом, да не дође до развоја друге фазе болести са променама на зглобовима, на срцу, са упалама срчаног мишића, поремећајима ритма на нервима и може да дође и до упале мозга, додаје емидемиолог.

Епидемиолог др Станковић упозорава да убод крпеља није једноставна ствар и додаје:

-Епидемиолошка ситуација што се тиче Лајмске болести нас упозорава и скреће пажњу, да сваки убод крпеља треба третирати стручно. Тозначи, не покушавати вађење у кућним условима, јавити се здравственој служби, а на сву срећу здравствена служба је на завидном нивоу развијена у данашње време, речи су нашег саговорника.

Оно што је такође важно јесте јављање лекару након убода крпеља у првих 24 сата. У урбаним срединама се редовно спроводи дезинсекција, односно сузбијање крпеља у парковима, на стадионима, на зеленим површинама око стамбених зграда, док је заштита у природи личне природе, тачније морамо сами адекватном одећом и обућом да се заштитимо, појашњава епидемиолог Завода за јавно здравље.

Please follow and like us:
Здравље