У петак вече посвећено Ристи Симоновићу

Историјски архив у Врању, уз подршку града Врања, организује промоцију књиге и изложбу о Ристи Симоновићу, чувеном хроничару друштвеног живота Врања. Симоновић је и оснивач Историјског архива, установе која има традицију дугу 61 годину.

О Ристи Симоновићу, хроничару друштвеног живота Врања и оснивачу Историјског архива дуго се није говорило. Помало заборављени заљубљеник у свој град целога живота радио је на прикупљању драгоцених података које је објединио и у монографији о Врању, али је много тога остало необјављено. Посебна љубав био је чувени врањски писац Бора Станковић, о коме је са великом страшћу истраживао и писао. Његов син, Томислав Симоновић, уз подршку Историјског архива и града Врања приредио је књигу о свом оцу, чувеном Врањанцу.

-Није било лако писати, зато што се ради о мом оцу. Овде није био укључен субјективни фактор и ја нисам писао неку романсирану биографију о њему, да њега величам, чак сам напоменуо да је био адвокат по професији, новинар, рачунајући на његов стил. То је било сређивање целокупне његове архиве, документација, преписки са многим значајним личностима, са академицима широм Југославије. Документација невероватно богата и велика, треба поменути да је мој отац водио рачуна и о верским објектима, био је праћен као информбировац до седамдесетих година. Јустин Поповић је такође био праћен, знао је чиме се бави мој отац и заказао му састанак 1960. у Лесковцу, тамо су се састали са Велимиром Хаџи Арсићем, који је први доктор теологије у врањској Гимназији, где је Јустин Поповић мом оцу поклонио свој опис живота, који је својеручно написао 1938. Сачували смо све негативе, металне и стаклене плоче, тако да ће се видети да све што је о Бори Станковићу објављивано у Србији потиче од мог оца, истиче Томислав Р. Симоновић, аутор књиге.

Промоција књиге “Риста М. Симоновић Гочобан, Врање – вечна тема“ у издању Историјског архива биће у петак, 24. септембра у 19 сати у сали Дома војске, где ће бити приређена и изложба фотографија и докумената из личне архиве породице Симоновић под називом “Култура сећања“, коју су  припремили Мирослава Симоновић и Мирољуб Миша Стојчић. О књизи ће говорити академици Љубодраг Димић и Роберт Ходел, политички филозоф Драгољуб Којчић и аутор Томислав Р. Симоновић. Вече ће бити уприличено и видео презентацијом у продукцији Душана Симоновића.

-Историјски архив из Врања поштује рад и живот свог оснивача и дошао је моменат да свог дуг према оснивачу одужимо. Личност Ристе Симоновића није велика само за Архив, већ за цео град, и најмање што је својим радом и ангажовањем заслужио је један овакав догађај, где смо се окупили да се уради монографија и изложба која ће то да прати. На неки начин смо се одужили свом оснивачу и подсетили на значај Ристе Симоновића за Врање, додаје директор Историјског архива, Саша Стаменковић.

Архив ће у наредном периоду урадити фонд Катарине и Ристе Симоновића, чули смо од наших саговорника. Породица Симоновић већ предаје часописе и документа из своје библиотеке, тако да је реализација ове занимљиве приче већ почела.

Please follow and like us:
Култура