У програму „У њиховим патикама” и врањски средњошколци

Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), уз подршку Министарства просвете, другу годину за редом покренула је иницијативу „У њиховим патикама“, намењену подизању свести ученика и професора средњих школа о потребама и потенцијалима избеглица.

Почетак пројекта означила је целодневна радионица одржана у Београду, на којој су се окупили представници 13 школа из Београда, Новог Сада, Ниша, Бечеја, Врања, Параћина, Бујановца, Жагубице, Шида, Ужица и Трстеника, саопштио је данас УНХЦР.

Они су кроз низ интерактивних активности, укључујући и сусрет са младим избеглицама, њиховим вршњацима који су пронашли уточиште у Србији, имали прилику да се изблиза упознају са изазовима са којима се ова осетљива група суочава.

За већину учесника радионица је била прилика за прво упознавање са избеглицама, па су могли да се увере у таленте, знања и вештине које са собом доносе људи који су били принуђени да напусте своје домове.

– Нико не бира да постане избеглица, а свако може у неком тренутку то да постане. То нам је, уосталом, показао рат у Украјини који је избио усред Европе. Нажалост смо сведоци забрињавајућег тренда да из године у годину број присилно расељених људи широм света расте.

УНХЦР дубоко верује у потенцијал младих људи да мењају свет набоље, а доказ за то је и овај пројекат у оквиру којег смо прошле године добили заиста одличне школске идеје на тему инклузије избеглица у локалне заједнице. Радујем се да видим идеје које ће средњошколци осмислити ове године – поручила је Стефани Краусе, заменица представника УНХЦР-а у Србији.

Говорећи на отварању радионице, Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању Министарства просвете, још једном је подвукла решеност Србије да пружи сву неопходну помоћ људима у невољи, као и да подржи све иницијативе образовних институција и младих у локалним срединама, које су усмерене ка том циљу.

Као наставак пројекта „У њиховим патикама“, планирано је да његови учесници у својим срединама током године развију мале пројекте на тему инклузије и интеграције избеглица, а УНХЦР ће крајем године прогласити најкреативније и оне који су имали највећи утицај на побољшање животних улова људи који су били принуђени да напусте своје домове.

У оквиру прошлогодишњег циклуса пројекта „У њиховим патикама“, пристигла су бројна креативна решења на тему инклузије избеглица и сузбијања ксенофобије.

Награда за прво место додељена је тиму Математичке гимназије из Београда, који је осмислио апликацију за мобилне телефоне, намењену учењу српског језика за особе којима је арапски матерњи језик.

Please follow and like us:
Друштво