У служби ПТО на дневном нивоу око 100 пацијената

Служба за пријем и збрињавање ургентних стања

У служби за пријем и збрињавање ургентних стања, Здравственог центра Врање, на дневном нивоу се јави око стотинак пацијената. Углавном се ради о погоршању здравственог стања, код хроничних пацијената. Било је и повреда услед пада, али је смањен број саобраћајних незгода.

Служби за пријем и збрињавање ургентних стања, невезано за период године, месец, празнике, пацијената свакодневно има, у великом броју и пуне руке посла за све оне који брину о њима.

Свакодневно је број оних који се јаве Служби троцифрен. Некада за 10, 15 пацијената је тај број мањи, или већи, али свакако велики.

Углавном су то погоршање здравственог стања, код хроничних пацијената, саобраћајне незгоде, бројне повреде услед пада, нажалост, неретко и смртни случајеви.

-Исти је обим пацијената свакодневно. У току празника имали смо једну масовнију саобраћајну незгоду, у којој је више лица страдало. Тачније три. Велики број хроничних болесника се јављао у време празника. Број пацијената на дневном нивоу је од 80 до 100. Углавном се ради о погоршању стања код хроничних пацијената.Било је и неколико пада при кројењу биљака са мердевина. Смањен је број повреда у саобраћајним незгодама. Било је неколико слетања са пута. Ипак у ових 20 дана догодило се доста тога, каже др Љубиша Стојиљковић.

Нерадни дани око државног празника нису утицали на повећан број алкохолисаних пацијената. Највећи разлог јављања Служби је погоршање здравственог стања, код пацијената са хроничним тегобама, којима температурне промене не иду на руку и не пријају им, а у многим случајевима је то и неодговорно понашање према сопственом здрављу.

-Главни разлог код хроничних пацијената су временске прилике које им не погодују. Значи, те осцилације у температури и неузимање хронично прописане терапије. Срчани болесници у јутарњим сатима, време хладноће треба да се штите, пре свега, напора и да своју редовну терапију узимају на прописан начин и редовно. Углавном су то пацијенти којима је медицина продужила живот, каже доктор.

Није суштина медицинске терапије код хроничних болесника само преживети, већ и учинити живота квалитетнијим, завршава Стојиљковић.

Please follow and like us:
Здравље