У служби ПТО око 100 прегледа сваког дана

Током Новогодишњих и Божићних празника Служби за пријем и збрињавање ургентних стања, на дневном нивоу се јављало око стотинак пацијената. Најчешћи пацијенти су хронични болесници, било је и оних са шлогом и крварењем у мозгу, као и са повредама изазваним пиротехничким средствима. Ипак, у мањем броју него ранијих година.

Празници нису протекли мирно када је у питању Служба за пријем и збрињавање ургентних стања, где је и иначе увек турбулентно. У току дана јави се око стотинак пацијената са различитим тегобама. Било је различитих случајева, интервенисали смо код хроничних болесника, повређених у саобраћајним незгодама и пиротехничким средствима, као и код алкохолисаних грађана. Ипак, било је мање интервенција у односу на исти период ранијих година, каже начелник Службе др Љубиша Стојиљковић.

-Константан је број прегледа у ПТО скоро свих ових година. Патологија је такође иста, увећана за све оно што носе празници. Од повређивања при спремању хране, тегобе које настају услед конзумирања те исте хране. То су углавном све ситуације које се понављају из годину у годину. А што се ове године тиче мислим да је нешто у мало мањем обиму било и број повређивања и број алкохолисаних и саобраћајних незгода каже Стојиљковић.

Оног момента када људи схвате да сами себи наносе штету неким несавесним понашањем, поготово када су празници у питању, врло лако се решавају све ситуације, наглашава Стојиљковић и додаје:

-У току празника људи су се највише јављали са погоршањем хроничних тегоба. Ми такве пацијенте имамо и у данима када нема празника…каже Стојиљковић.

Оно што је у овим данима такође присутно јесу и респираторне вирусне инфекције, као и стомачни вируси. Др Стојиљковић упозорава хроничне пацијенте, поготово оне са срчаним тегобама, да због доста ниских температура, које им никако не погодују, већ им погоршавају стање ове хладне дане проводе више код својих кућа.

Please follow and like us:
Здравље