У Србији се обележава Дан просветних радника

Тијана Ђокић, директорка ОШ „Светозар Марковић“

У Србији се данас обележава 8. новембар, Дан просветних радника. Циљ је да се просветарима пружи подршка, као и да се обезбеде услови да учитељи и наставници пружају адекватно знање и образовање будућим генерацијама.

Просветни радници се данас суочавају са последицама многих променама у друштву које се одвијају великом брзином.

Њихов задатак је да се прилагоде и сачувају свој ауторитет као педагога и предавача, што је изазов којем се мора одговорити.

У околностима развијених и широко доступних дигиталних комуникација, улога просветних радника је другачија него раније.

Од њих се очекује да се прилагоде и успешно одговоре изазовима које са собом носи савремени тренутак, указује Тијана Ђокић, директорка ОШ „Светозар Марковић“ у Врању.

– У данашње време учитељи и наставници више нису једини извор знања за ученике.

Наставник мора да буде динамичан, оригиналан, флексибилан, импулсиван, дакле, мора да има вишеструку улогу и наравно, да буде ауторитет.

Из тих разлога, улога просветних радника је можда отежана и од њих се тражи много стрпљења и рада, као и подршке родитеља, шти је јако важно – указује наша саговорница.

Просветари се успешно прилагођавају свим околностима, оцењује наша саговорница, што је показао период пандемије коронавируса, када су наставници били принуђени да у веома кратком временском периоду организују наставу у условима карантина.

– То је наша обавеза јер ми формирамо личности и имамо велику одговорност у раду са децом – закључује Тијана Ђокић.

Она додаје да су Министарство образовања и локална самоуправа много уложили у побољшање положаја просветара и, нарочито услова рада.

– Локална самоуправа је доста уложила у реконструкцију школа, међу којима је и наша. Замењени су системи грејања и још много тога, тако да су знатно побољшани услови рада.

Наравно, Министарство просвете додатно помаже у виду наставних средстава и сталну едукацију наставног кадра – указује наша саговорница.

Посебно важна помоћ долази од родитеља, додаје директорка, јер они схватају да су у процесу образовања и васпитања деце, на истом задатку са просветним радницима.

Please follow and like us:
Образовање