У току пријављивање за мере запошљавања у оквиру 13 јавних позива

фото:РТВ Врање

Око 210 милиона динара издвојила је Национална служба за запошљавање, кроз 13 јавних позива за Пчињски округ. То значи да ће 600 незапослених бити укључено у различите мере запошљавања. За особе са инвалидитетом обезбеђено је 10 посто различитих мера. У овом периоду незапослени могу да се пријаве за неку од мера запошљавања, а Филијала ради на промоцији јавних позива код послодаваца.

Јавни позиви су готово исти као прошле године, осим што једна од мера, а то је самозапошљавање, носи одређене новине. Оне се, пре свега, односе на младе људе, а ради се о мери за коју влада велико интересовање незапослених.

– Код самозапошљавања нема више бодовања за пословни простор, али се ту даје могућност за млађе од 30 година. Они добијају 5 бодова за покретање бизниза, односно оно чиме се баве – каже директор Филијале НСЗ у Врању Горан Живковић.

Општине округа и град Врање добиће квоте у оквиру сваке мере у односу на број незапослених. Тај број одређује колико лица ће бити у ком месту укључена у неку од мера запошљавања. За самозапошљавање биће укључена 132 лица, а субвенција је 300.000 динара за редовне незапослене, за особе са инвалидитетом 330.000 динара. Новина је и да је смањена квота за стручну праксу, биће обухваћено 51 лице.

– Тај број је смањен зато што је велики број лица укључен у програм “Моја прва плата“. У односу на прошлу годину у Пчињском округу смо укључили око 100 лица више. То је 30 посто више у односу на претходну годину и зато је тај проценат смањен. То су слични програми  – објашњава Живковић.

Повећана је и квота за запошљавање приправника са средњом стручном спремом од 20 на 27, а 12 са високом стручном спремом. У обуку на захтев послодавца укључиће се 16 лица.

– Износ који Национална служба рефундира послодавцу је 170.000 динара по лицу, незапослена особа добија 20.000 динара, плус плаћени путни трошкови. Послодавац је у обавези да од укупног броја лица остави 50 посто кандидата у сталном радном односу.

Једна од мера је и запошљавање особа са инвалидитетом без искуства, што је изванредан програм, истиче Живковић. Различит је рок трајања јавних позива, о чему заинтересовани могу да се информишу на сајту Националне службе за запошљавање.

 

Please follow and like us:
Друштво