Током викенда 32 интервенције ватрогасаца

Високе температуре и топлотни талас утичу на лакше избијање пожара великих размера. На овај начин угрожавају се људски животи и неретко се причињава велика материјална штета. Узрок пожара је у 99 одсто случајева људски фактор на отвореном простору , каже Дејан Станојевић, командант ватрогасно- спасилачког батаљона. 

Прво и основно правило уколико приметите пожар, да позовете број 193 и пријавите ватрогасној јединици настанак пожара,појашњава Дејан Станојевић, командант ватрогасно- спасилачког батаљона. Свако паљење мора бити контролисано и пропраћено до краја. Свако физичко лице може бити кажњено од 10 до 50.000 динара. Док приватни субјекат може бити кажњен до милион динара, у зависности од материјалне штете.

-У току викенда смо имали 32 интервенције. И то 95 процената на отвореном простору. Највише пожара је било заступљено на територији Бујановца, Прешева и Врања. У току месеца септембра смо имали 238 интервенција. Последња два месеца, имамо више од половину броја интервенција од почетка године. Ми смо од почетка године имали 838 интервенција, објашњава наш саговорник. 

Мале пожаре може решити и сам човек приручним средствима. Уколико дође до пожара у затвореним просторијама, потребно је да малолетна деца одмах напусте простор, истиче наш саговорник. Довољно је понети мобилни телефон, како би обавестили дежурну ватрогасну јединицу о пожару. Ватрогасна екипа ће на адекватан начин одговорити позиву и реаговати на терену.

Please follow and like us:
Друштво