У Врању неће бити повећања износа пореза на имовину ове године

Порез на имовину

Став руководства Града је да се износ пореза на имовину за ову годину не повећава, иако је дошло до значајног раста цене квадратног метра некретнина на тржишту, коју диктира промет. Сви они који имају дугове, некада и само једну неплаћену рату, ускоро ће добити опомене о стању својих пореских обавеза.

Нема непријатних изненађења за грађане када је у питању плаћање пореза на имовину за ову годину  и поред тога што су цене некретнина на тржишту знатно порасле, каже Ненад Тасић, начелник за буџет и финансије.

-Став руководства је, због оптерећења грађана и њихових буџета, да се не иде у овој години са повећањем пореза на имовину, иако знамо да су цене станова  у првој и другој зони доста високе, у односу на цену просечну квадратног метра коју ми имамо. На пример, просечна цена је око 750 евра квадратни метар, а да тржиште некретнина у првој зони даје много веће цене- каже Тасић.

Одлука се доноси на основу кретања цена некретнина на територији Града. У целој земљи константно расту цене некретнине па и и Врање није изузетак. Пре само неколико година је највиша цена квадрата у Врању била 750 евра, а сада је много већа.

-Екстра зона обухвата прву зону Града Врања. Имамо продају станова за око 1.150 евра по метру квадратном, а иначе се креће од 1.100 до 1.150 евра. Сви станови се продају у изградњу. Имамо једну зграду, која тек креће да се гради, а станови су већ продати, предуговори су већ потписани. Цене ће константно расти, наравно док потражња буде велика – објашњава начелник.

Физичка лица су редовније платише у односу на правна лица. Чак 90 њих плаћа редовно, док правна лица 86 посто и то је наплата по редовним задужењима. Међутим, постоје дуговања из ранијег периода, некада је само део рате, некада остатак дуга, па се и то решава.

-Управо ти грађани ће у наредних петнаестак дана добити опомене о заосталом дуговању. Позивам их уколико имају нејасноће да дођу у канцеларије локалне пореске администрације, да проверимо стање и ако имају веће дуговање да репрограмирају на колико рата њима одговара- позива начелник.

Има доста опомена, јер су урађене и за оне који дугују преко 1.000 динара. Циљ је да знају стање својих обавеза, јер се дешава да дођу и кажу, зашто ме нисте обавестили, платио бих, истиче Тасић и додаје да је таквих опомена на нивоу Града 18.000.

Please follow and like us:
Друштво Економија