У Врању нема грознице Западног Нила, али опрез је неопходан

Према подацима Института за јавно здравље „Батут“, на територији Србије су регистрована укупно 24 случаја оболевања од грознице Западног Нила. На територији Пчињског округа, за сада, нису забележена оболевања од ове болести, рекао је за РТВ Врање др Слађан Станковић из ЗЗЈЗ Врање.

Ова бројка је блиска оној од прошле године и није алармантна, с обзиром на то да смо раније имали две епидемијске године са великим бројем оболелих, каже др Слађан Станковић, епидемиолог Завода за заштиту здравља у Врању.

Године 2013. у Србији је регистровано око три стотине, а 2018. око четири стотине оболелих од грознице Западног Нила.

– Важно је да знамо да особе преко 60 године старости могу да оболе од тешког облика болести, код млађе популације симптоми су малаксалост, главобоља и болови у мишићима.

Код тежег, неуро-инванзивног облика болести, јавља се карактеристична укоченост врата, поред главобоље и то је аларм да се особа јави лекару како би се предузело адекватно болничко лечење – наводи епидемиолог.

Проценат смртности у односу на број оболелих је код нас око 10 одсто, а треба рећи и да није сваки комарац заражен вирусом Западног Нила, указује наш саговорник.

Ипак, главна превентива се састоји у томе да се чувамо убода комараца.

– Да заштитимо откривене делове тела адекватном одећом, дакле дугим рукавима и ногавицама, да користимо регистроване репеленте, да избегавамо боравак у природи поред мочвара и шума у сумрак и у свитање.

У домаћим условима, треба да користимо заштитне мреже за прозоре и врата, као и да просипамо стајаће воде у кантама, бурадима и саксијама бар једном недељно, како би се спречило размножавање ларви комараца – поручује др Станковић.

Са друге стране, локална самоуправа је дужна да спроводи редовне третмане запрашивања комараца. Један третман је ове године извршен, а други ће уследити наредне седмице.

Период инкубације болести траје 3 до 14 дана, након чега настају симптоми, који у највећем броју случајева прођу непримећени.

– Најважније је да, уколико смо у претходна 3-4 дана имали убод комарца и појави се главобоља и укоченост врата, да се одмах јавимо лекару – истиче др Слађан Станковић.

Please follow and like us:
Друштво Здравље