У Врању шпиц сезоне респираторних инфекција

Сезона респираторних инфекција је у пуном јеку. Овај период карактерише паралелна циркулација више сојева грипа и других респираторних инфекција, али и короне и стомачних вируса. Иако клиничке слике нису тешке, важно је поштовати све превентивне мере.

Према подацима Института за јавно здравље „Батут“, налазимо се у шпицу сезоне респираторних инфекција.

Поред одомаћене короне, у свим деловима земље је потврђено присуство три соја грипа, али и других инфекција.

Параметри Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) Врање показују да се епидемиолошка ситуација у Пчињском округу карактерише као нестабилна, односно несигурна, али је под контролом. Потврђено је присуство грипа типа AH1N1, AH3N2 и B.

– Паралелно циркулишу и други вируси, као што је ковид инфекција, као што су респираторни синцицијални вируси, а има и стомачних вируса, јер им погодују ове временске осцилације.

Свакако је важно да су мере исте за све те респираторне вирусе у овој ситуацији – каже др Слађан Станковић, епидемиолог ЗЗЈЗ Врање.

На територији Пчињског округа влада средњи интензитет епидемије грипа, која обично траје шест недеља, тако да ће овај талас потрајати још две седмице.

Инфекција грипом обично пролази након недељу дана, а до сада нису забележене теже форме оболевања.

– Оно што је карактеристично за грип у овом периоду је да су симптоми мало упорнији, односно да је упорнији кашаљ током дана, да је температура преко 38 и да је пацијент везан за постељу, са боловима у мишићима. То разликује грип од ковид инфекције која сада пролази са лакшом клиничком сликом – наводи др Станковић.

Током прошле недеље, није било транспорта пацијената у друге ковид центре у Србији, нити је било хоспитализација због грипа, али је важно да се пацијенти придржавају мера како би се ланац заражавања што пре сузбио.

То укључује опште превентивне мере, као што су изостанак са посла или школе и вртића уколико се примете симптоми било које инфекције и изолација у трајању од седам дана.

Оболелима се препоручује мировање и проветравање просторија, узимање доста течности у виду супа и чајева, што више витамина у исхрани и подизање општег имунитета.

Please follow and like us:
Здравље