У Врању све више заинтересованих за коришћење соларне енергије

Соларна енергија није више ствар будућности, већ се увелико користи у свету и у нашој земљи. Уградња соларних панела у индивидуалним домаћинствима је инвестиција  која се отплаћује за десетак година. У Врању је све више заинтересованих за коришћење овог чистог облика енергије.

Соларни панели на кућама и зградама, као и колектори нису више реткост у нашем Граду. Сунчева енергија је обновљив извор енергије, при том чиста и вишестрико је корисна. Поред тога, врло је и исплатива.

-Сви ови панели које видимо засновани су на фото напонском ефекту, претварање светлости у струјну енергију. Ту  није битна температура, битна је једино количина светлости . Људи обично мисле да када је топлије време, имамо већу производњу електричене енергије. То је заблуда, соларни панели најбоље функционишу на температури између 20 и 25 степени. Ипак, штетнија је висока од ниске температуре – каже  Бранислав Пешић, инжењер електротехнике из врањског Урбанизма.

Зими, када је сунчан дан, иста је производња електричне енергије, као и лети. Једина разлика у количини произведене електричне енергије је, јер је лети дужи дан, истиче Пешић.

С обзиром на улагања у соларне панеле, која нису мала, време повратка инвестиције било је десетак година, а сада се смањује чак на 6 година.

-Животни век соларних панела је 25 година, што значи да након 10 година, када отплатите инвестицију, наилази период од 15 година, када потпуно бесплатно користите соларну енергију. Просечна инвестиција по једном киловату снаге је хиљаду евра. Не би требало да се иде, испод три киловата – објашњава инжењер електротехнике.

Пешић  је члан Градског тима за уградњу соларних панела у домаћинствима и каже да је одзив грађана прилично велики, јер се већ осећају бенефити. Држава и град помажу, јер коришћење соларне енергије даје вишеструке користи.

Please follow and like us:
Друштво Економија