Удружење РАБ СРБИЈА надограђено је у саморегулаторно тело

Скупштина Удружења радио станица РАБ СРБИЈА усвојила је измене и допуне статута и Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА, чиме је ово медијско удружење постало саморегулаторно тело.

На јучерашњој седници, чланови Скупштине РАБ СРБИЈА једногласно су усвојили Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА, као и измене и допуне Статута и Пословник комисије за пријаве чиме је удружење РАБ СРБИЈА постало саморегулатиорно тело. Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге доноси правила за радио-станице с циљем да се ова област још боље регулише, а по први пут у Србији на овај начин. Кодекс оглашавања пружалаца медијске услуге радија РАБ СРБИЈА ближе уређује садржину огласне поруке, доноси општа правила оглашавања, посебна правила и ограничења у оглашавању којих су дужни да се придржавају сви чланови удружења РАБ СРБИЈА.

У писању Кодекса учествовали су адвокати специјализовани за медије Ђорђе Кујовић и Стеван Пајовић, као и сви чланови РАБ СРБИЈА.

– Саморегулаторно тело РАБ СРБИЈА је резултат двогодишњег настојања чланица РАБ СРБИЈА за успостављање смерница ка унапређењу ове области. Морам да истакнем да сам као председница РАБ СРБИЈА веома поносна, јер није чест случај да власници медија добровољно желе да прихвате саморегулацију, односно, одговорност, а то се у РАБ СРБИЈА управо дешава. Ми смо строжији према себи, него што је то закон. Мислим да је у интересу јавности регулисање огласних порука које се емитују на радију. Наши циљеви су транспарентни, а испод одређених стандарда не смемо ићи. У сваком демократском друштву различити медији могу имати своје кодексе, јер као што постоји разлика између штампе и радија тако постоји и разлика између оглашавања и огласних порука на различитим медијима. Ми ћемо се од данас придржавати Кодекса који смо донели и ја сам поносна на то – истакла је председница Удружења радио станица РАБ СРБИЈА Маја Раковић.

Please follow and like us:
Друштво