Унија средњошколаца Србије и представници Града о младима, образовању и култури

Недавно је  у нашем граду одржан састанак средњошколаца и локалне самоуправе у организацији Уније средњошколаца Србије. Састанку су, између осталих, присуствовали градски већник за спорт и омладину Ненад Ђорђевић и координатор Канцеларије за младе Лука Трајковић, са којима смо разговарали о овој теми.

На састанку се говорило о младима, култури и образовању. Представљено је шта Град ради на овом пољу, а млади су имали и конкретна питања за представнике локалне самоуправе. Ненад Ђорђевић градски већник за спорт и омладину истакао је да је брига о младима и њиховим потребама један од основних приоритета ове градске власти.

-Прво смо говорили о томе које су њихове потребе и на који се начин Град Врање брине о младима и о њиховим потребама. Знамо да је то врло осетљива категорија и да је тај период одрастања врло битан, зато морамо да улажемо и све оно што будемо уложили у њих је мало и недовољно. Град Врање се искрено потрудио да у сваком сегменту уложи и када је у питању омладина, њихова права, одрађен је и акциони план са стратегијом за њих. Оно што ми је оставило утисак са састанка јесте, да су се млади једногласно сложили и пријавили да се укључе и помогну Граду као волонтери у било којој организацији коју локална самоуправа организује. То је похвално и лепо и пријало је да у ова тешка времена чујете овако лепе речи од младих људи, истакао је већник за спорт и омладину Ненад Ђорђевић.

Град Врање усвојио је Стратегију унапређења положаја младих за период од 2021- 2025. године. Овај важан документ са пратећим акционим планом има за циљ управљање активностима на решавању многобројних изазова са којима се млади сусрећу. Координатор Канцеларије за младе Лука Трајковић представио је бројне активности које организује Канцеларија.

-Ово није први пут да се са младима одржавају састанци. Ми смо већ имали састанак  тог типа прошле године, али и прошле недеље и у најави је следећи састанак за месец дана. Самим тим су млади увидели да имају подршку локалне самоуправе и да су врата градске куће отворена за све њихове предлоге и идеје. Оно што је најбитније јесте да ти предлози не остају иза затворених врата, већ се реализују. Већ неки предлози са прошлогодишњег састанка, односно дијалога младих са градоначелником др Слободаном Миленковићем су у најави. Што се тиче овог састанка, млади су имали предлоге из области културе, око сређивања појединих простора, односно где би проводили време током летњег распуста, објашњава координатор Канцеларије за младе Лука Трајковић.

Лука Трајковић даље каже да је овај изузетно конструктиван састанак завршен  уз договор да се оваква и слична дружења наставе, као и то да је на Градском већу усвојен правилник о финансирању Удружења младих и за младе. Буџет који је био предвиђен, био је у износу од 300.000 динара за финансирање тих удружења, али је на иницијативу градоначелника др Слободана Миленковића, повећан на износ од 1.000.000 динара.

Please follow and like us:
Друштво