Упис у први разред почиње 1. априла и трајаће до 31. маја  

ОШ „Јован Јовановић Змај

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја 2024. године. У први разред се уписују деца рођена 2017. године и деца рођена до 28. фебруара 2018 године. Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић поручио родитељима  поводом почетка уписа, да су резултати тестирања њиховог будућег првака реална слика спремности и да због својих очекивања на децу не врше притисак.

Пашић је оценио да је почетак уписа у основну школу први круцијални корак у образовању, за који нису потребне никакве додатне припреме будућег ђака првака. Иако постоје неки кораци који се обављају пре уписа 1. априла школски стручни сарадници почињу да процењују спремност будућих ђака првака за полазак у школу. Нагласио је да проверу спремности да ли су деца интелектуално, социјално и емоционално спремна у школама проверавају психолози, педагози који су прошли посебну обуку.

-Наши стручни сарадници у школама педагози и психолози који су прошли обуку за проверу спремности деце за полазак у школу уз стандардне тестове који већ постоје годинама уназад доносе одлуку, односно мишљење и разговарају и са родитељима. Тог дана је веома важно да нема притиска родитеља на децу, или било каквог страха, или да кажемо да ће бити прелако, већ је то једна реална слика, рекао је Пашић.

Препоручује да родитељи са својом децом прошетају до школе коју желе да упишу, да погледају учионицу и разговарају са садашњим ученицима. Сваке године, додаје Пашић, и родитељи разговарају са педагозима и психолозима.

– Један угао је како родитељи виде дете, један је како виде наши стручни сарадници. Кључна порука за родитеље је да буду искрени, јер у тих пола сата, 45 минута те информације које стручни сарадници добију кроз разговор са њима значајни су касније за формирање одељења, јер се иде на то да одељења буду уједначена“, рекао је Пашић и истакао да без обзира на резултате теста за првака  половина другог разреда је време када се ипак сви „стижу“.

25. марта се отвара специјална телефонска линија за све оне родитеље који имају додатна питања. У Србији већ четврту годину постоји услуга е-заказивање, која се у неким земљама ЕУ тек сада уводи.

-Родитељи могу уз пар кликова да реше одласке на седам различитих места, не морају да спремају никакву документацију. Након тога она бирају термин у школи и оно што је значајно, уколико су до 1. фебруара поднели захтев да не заказују поново већ сачекају одговор до 30. априла.

У школама има довољно места за све рекао је Пашић и нагласио да се посебна комисија бави децом која желе раније да крену у школу и онима којима је потребно одложити упис. Подсетио је да је, у складу са изменама Закона које су ступиле на снагу у октобру прошле године, максималан број ученика у одељењу је 28.

Please follow and like us:
Образовање