Урађене 904 лабораторијске анализе за проверу штитасте жлезде

Болничка лабораторија

У Здравственом центру Врање у недељу су организовани превентивни прегледи штитасте жлезде. Превентивни прегледи обухватали су ултразвук штитне жлезде и лабораторијску анализа хормона штитне жлезде (ТСХ, ФТ4 и Антитиреоглобулинска антитела). Овом позиву ради превентивног прегледа одазвао се велики број суграђана.

Министарство здравља Републике Србије организује у око 170 здравствених установа широм земље акцију превентивних прегледа штитасте жлезде, којој се придружио и Здравствени центар Врање. О томе, колико им значе ови превентивни прегледи, говорили су наши суграђани.

-Како нам не би значило, много нам значи јер је без заказивања и нема чекања. Ја иначе редовно водим рачуна о здрављу и заказујем прегледе, речи су једне пацијенткиње.

-Ја сада идем да вадим крв, ово је заиста лепо без заказивања јер се иначе дуго чека. Много је значајно за све, додаје наша суграђанка.

-Да исконтролишемо здравље, зато су добри превентивни прегледи и заиста сам презадовољна што су нам омогућени, речи су једне суграђанке.

По речима лекара, прегледи су намењени одраслима који раније нису имали детектовану болест штитне жлезде, док ће они код којих постоји сумња на болест, бити упућени на додатну дијагностику.

-Интересовања за превентивне прегледе је и више него велико и мени је врло драго што наши суграђани брину о свом здрављу. Ради се о превентивним прегледима, који се односе на кориснике здравствених услуга који нису у систему везаним за болести штитасте жлезде. Ми знамо да велики број, нарочито женске популације, болује од неке болести штитасте жлезде, било да се ради о хипофункцији или хиперфункцији или неким туморским променама штитасте жлезде, истиче др Наташа Стоиљковић.

-Ми смо централна лабораторија уа цео Пчињски регион и за Косовско Поморавље наравно и ова акција се односи на лабораторије које су из Прешева, Бујановца, Владичиног Хана, Трговишта, које ће на терену узимати анализе и доносити овде, где ћемо ми прегледати, а резултати ће бити до среде, наглашава др Миљана Поповић, начелница Службе за клиничко биохемијску анализу.

-Поента ове фантастичне приче је да се прегледају људи, који се до сада никада нису прегледали. Разлог може бити било који, нерешене књижице, папирологију уопште, ево прилике да прегледају штитасту жлезду јер је јако битно, али  овог пута без пацијената које ми већ пратимо и лечимо. Доста је младих пацијенткиња које не могу трудноћу да остваре, а управо због проблема са штитастом жлездом, а не долазе на преглед јер рачунају да су млади и да нису здравствено угрожени, објашњава др Анка Вељковић, начелница Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику.

Из болничке лабораторије кажу да су укупно урађене  904 лабораторијске анализе и то 99 у Бујановцу, 33 у Трговишту, 285 у Владичином Хану, 104 у Прешеву  и 383 у Врању. Урађено је и 40 радиолошких прегледа, а резултати ће бити у среду.

Please follow and like us:
Друштво Здравље