Уручени Уговори о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић данас је у згради Палате ,,Србија“ присуствовао свечаном додељивању Уговора о суфинансирању програма енергетске санације, у оквиру Националног Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Уговоре је уручила министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић. Реч је о Уговорима који су потписани на основу Решења о додели средстава за финансирање Програма енергетске санације породичних кућа и станова, који спроводе јединице локалне самоуправе, а које је донело Министарство рударства и енергетике. Према овом Решењу, Град Врање добио је износ од 8.400.000 динара за реализацију ових активности, а на основу Јавног позива Министарства рударства и енергетике.

-Град Врање ће из свог буџета издвојити исти износ. Тако ће укупна средства намењена субвенционисању унапређења енергетске ефикасности домаћинстава и станова у граду Врању износити 16,8 милиона динара. Након што смо данас потписали овај уговор Град Врање ће расписати још два јавна позива: први јавни позив којим ће бити изабрани привредни субјекти за извођење радова и потом други позив за избор домаћинстава и станова на којима ће бити примењене мере побољшања енергетске ефикасности, рекао је градоначелник др Слободан Миленковић, након церемоније доделе уговора у Палати ,,Србија“.

Министарка Ђедовић уручила је данас уговоре о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова у 131 локалној самоуправи.  Министарство ће за ове субвенције издвојити једну милијарду, а општина односно локалне самоуправе 800 милиона динара.

-Држава је улагања у енергетску ефикасност представила као приоритете, а да би имали резултат какав желимо потребна су улагања у јавне објекте, али је неопходна и подршка грађанима, да смање потрошњу електричне енергије у својим домовима. Ми то спроводимо заједно кроз овај програм. Бавимо се битним активностима и радовима на домовима наших грађана, а то су, пре свега, замена врата и прозора, постављање изолације, уградња ефикаснијих котлова, постављање соларних панела. Тиме сви радимо на енергетској транзицији – рекла је министарка.

Између 8 и 9.000 домаћинстава ће моћи да смањи потрошњу енергије, навела је Ђедовић. Како је истакла, овај пројекат ће трајати пет година, јавни позив биће расписан сваке године. Важно је  нема рока, позив је отворен целе године.

Please follow and like us:
Друштво ИСТАКНУТО