Успех врањске ортопедије: Уграђено прво вештачко колено у Врању

Тим лекара специјалиста Одељења ортопедије, у сарадњи са колегама из Клинчког центра у Нишу, обавили су прву операцију уградње вештачког колена у Здравственом центру Врање. Ускоро би ова интервенције требало да буду рутинске на овом одељењу, што ће смањити листе чекања, док ће пацијенти, уместо у друге здравствене установе, ову операцију моћи да обаве у свом граду.

Након дужих припрема за овако сложени захват, на Одељењу ортопедије ЗЦ Врање је по први пут обављен захват уградње вештачког колена.

Обављањем ове операције на врањској ортопедији, биће растерећене листе чекања у другим здравственим установама у којима су до сада пацијенти из Врања и околине били подвргавани овом захвату.

Пацијенткиња која је прва у ЗЦ Врање добила вештачко колено је на операцију чекала 3,5 године.

– Да бисмо могли да радимо овакве операције, било је потребно да се створе потребни услови.

Захваљујући завршетку Хируршког блока, у овим савременим операционим салама можемо да радимо и најзахтевније интервенције.

Надам се да ћемо да смањујемо листе чекања, не само када су у питању колена, ваћ и када је реч о операцијама кукова које већ радимо рутински – рекао је Миленковић, захваљујући се колегама из КЦ Ниш.

Листе чекања су у процесу ажурирања Републичког фонда за здравствено осигурање, али за сада најмање 10 пацијената са овог подручја чека на уградњу вештачког колена.

Данашњи дан је веома значајан за ЗЦ Врање и за пацијенте из читавог Пчињског округа, указује директор ЗЦ Врање, др Саша Ђорђевић.

– Ово је само почетак. Надамо се да ћемо уводити нове оперативне технике у осталим хируршким гранама.

Ми ћемо у наредном периоду проширити капацитете са 543 на 601 постељу и моћићемо и по капацитету и са новим младим кадровима да одговоримо изазовима нових оперативних техника – најављује др Ђорђевић.

Реч је о сложеном и захтевном оперативном захвату, каже др Саша Стојановић са Ортопедске клинике КЦ Ниш.

– Ради се о замени коленог зглоба, где се ставља протеза која у великој мери олакшава даљи живот пацијента, односно пружа један нови комфор који пацијент пре тога није имао.

Пацијент у већини случајева сутрадан после операције почиње са кретањем уз ослонац, а након две недеље може и да савија колено – прецизира др Стојановић.

Прва операција уградње вештачког колена у ЗЦ Врање је протекла успешно и без икаквих проблема.

– Скоро 4 године сам ишла у Ниш, Лесковац и Алексинац и ништа. Да је остало још мало, ја не бих могла да издржим болове.

Сада се супер осећам. Од првог прегледа др Слободан Миленковић ми је обећао да ћу бити прва. Уопште се нисам плашила је је доктор обећао да ће бити поред мене – каже Ружица Младеновић.

ЗЦ Врање је за сада добио 10 вештачких протеза које су начињене од кобалт-хрома и пластичног полиимера и које ће бити на располагању првим наредним пацијентима.

Друштво Здравље