Уштеда енергента између 30 и 40 посто након замене столарије

фото:РТВ Врање

Уштеда енергента, током прве зиме, након уградње нове столарије на породичним кућама, креће се између 30 и 40 посто. О овоме сведоче наши суграђани који су искористили помоћ локалне самоуправе и државе и платили само 50 посто трошкова. Побољшали су енергетску ефикасност својих домова и почели да мењају слику града на боље. 

Овако је некада изгледала столарија на кући Слободанке и Новице Стојановића из села Купининце. Обоје пензионери, смогли су снаге да кућу, изграђену 1955. године реновирају, али не и да замене столарију. Јавни позив Града за замену столарије дошао је у правом тренутку. Стојановићи су искористили шансу и са 50 посто мање пара “скоцкали“ свој дом.

– Одрадили смо тај посао и супер нам је сада. Задовољни смо 100 посто. Имамо уштеду енергента, ми користимо дрва. Сигурно је уштеда 30 до 40 посто огрева. Иако се не грејемо на струју и ту има малу уштеду – каже Новица Стојановић.

Комфор је додатни бољитак, осим што сада све лепше изгледа. Исту причу нам причају и Јованка и Александар Михајловић из Врања, који су се такође јавили на Јавни позив града и заменили столарију на свом дому. Кажу да је кућа изграђена 1969. године и да је столарија била дотрајала, да је дувало са свих страна. Истичу и да је уштеда енергента око 30 посто. Задовољни су јер им се није десила она позната прича, крш и лом после мајстора.

– Са њима сам стварно задовољна. Супер су урадили, без икаквих проблема. Дошли су, радили, чак су касније питали, проверавали да ли је све у реду, да ли се шта помакло, баш смо задовољни – каже Јованка Михајловић.

Истичу и то да нису бринули ни за мајсторе. Град је тај који расписује позив и према утврђеним критеријумима бира извођаче. Наша локална самоуправа је била међу првих 37 у Србији, која се одмах пријавила и испунила услове код државе, како би грађани добили могућност да побољшају енергетску ефикасност својих домова.

-У протекле две године Град је расписао два Јавна позива за замену столарије. Од тога у првој години 50 грађана је добило средства за замену столарије у вредности 3,5 милиона динара, а у 2022. години 70 грађана је добило субвенцију , која је износила 9 милиона динара – каже Данијела Бандовић, енергетска менаџерка Града Врања.

Половину од укупних средстава обезбедило је надлежно министарство. Бандовићева каже да за замену столарије из позива у позив влада све веће интересовање, јер људи виде да је све реално. 

Please follow and like us:
Друштво