Уштеда од 12 до 15 милиона динара годишње само од замене јавне расвете

Јавно-приватно партнерство је најбољи пут уштеда за јавне потребе, показао је први такав концепт, који је реализована на подрују нашег Града, а ради се о замени сијалица јавне расвете, штедљивим лед сијалицама.

Максимално су искоришћене предности јавно-приватног партнерства, избегнута су почетна улагања и није било задуживања за почетну инвестицију од преко 2 милиона и 200.000 евра да се замене све сијалице у граду, каже већник Бојан Костић. Та средства су трансферисана за комунално уређење града.

-Имамо уштеду у буџету, за прва четири месеца14 милиона динара на разлици између онога што смо платили и што би платили да нисмо заменили сијалице, по садашњим ценама. Од тога се одузима накнада која се плаћа приватном партнеру, зато што је уложио своја средства и то је 10 милиона. На годишњем нивоу имаћемо од 12 до 15 милиона динара уштеду у буџету само од јавно-приватног партнерства за замену сијалица – каже већник Костић.

Из овога се види да мора што више да се користи приватни капитал за јавне потребе. Да је добро и приватном партнеру, а да локална самоуправа оствари уштеду. Ка томе се све више иде, каже већник.

-Имамо инвеститора који је прибавио земљиште на потезу код села Доње Жапско. Финансираће израду и планске документације. Ми охрабрујемо све инвеститоре у области енергетике који желе да дођу у Врање, јер смо препознати по томе да имамо највише сунчаних дана. Не долазе приватни инвеститори са толиким капиталом без добре анализе – додаје већник.

Очекује се ускоро и јавни позив за постављање соларне електране у насељу Бунушевац на око 2о хектара. То ће бити прва соларна електрана на југу Србије. То поспешује и долазак других инвеститора, којима је неопходно да прикажу  коришћење обновљивих извора енергије. 

  

Please follow and like us:
Друштво Економија