Утисци са фестивала ФЕДЕХО

Хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања, добитник је прве награде на ФЕДЕХО фестивалу у Београду. Награду је хору школе донело извођење композиције “Чудна шума“ на текст Љубивоја Ршумовића. Разговарали смо са професорима који су радили са децом. Они су нам пренели утиске са овог такмичења.

Врањски хор предводила је диригентица Александра Савић, а аутор музике на задату композицију је Кристина Парезановић.

– Ми смо овогодишњи првонаграђени за најбоље изведену задату композицију. Веома смо поносни на ову награду зато што смо ми најбоље дочарали оно што је композиторка написала.  Деца су уиграна и имамо разноврстан репертоар и није нам потребно превише времена да се спремимо за све што нас очекује – каже хоровођа, Александра Савић.

Фестивал ФЕДЕХО окупља хорове основних и средњих школа, музичких основних и средњих школа, као и црквене хорове и хорове при државним и приватним институцијама.

– Утисци су савршени, ми смо и прошле године били на том такмичењу и били смо апсолутни победници. Ове године смо такође донели награду и надам се да ће их у будућности бити још више. На такмичењу су била углавном млађа деца, било је 17 хорова из читаве земље и конкуренција је била велика – каже Александар Павловић, професор кларинета.

О наградама је одлучивао жири у коме су били теоретичар музике и диригент др Милоје Николић, композиторка и диригентица Кристина Парезановић и солиста Михаило Шљивић.

Please follow and like us:
Култура Образовање