Уводи се партиципација за услугу помоћ у кући

Према предлогу новог правилника за пружање услуге социјалне заштите, за услугу помоћ у кући за одрасла и стара лица се уводи новчана партиципација чији износ ће бити у зависности од прихода корисника. Пре него што ступи на снагу, сагласност на правилник би требало да да Градско веће.

Иако је услуга помоћ у кући на територији града Врања до сада била бесплатна, ускоро ће део корисника морати да плаћа одређени износ партиципације,

Како за РТВ Врање каже градска већница за социјална питања, Данијела Милосављевић, Закон о социјалној заштити предвиђа да корисници својим личним примањима партиципирају у трошковима, тако да ће се новим правилником извршити усклађивање са законом.

Износ партиципације у трошковима ће бити усклађен са примањима корисника, тако да ће за појединце, кориснике новчане социјалне помоћи, помоћ у кући и даље бити бесплатна.

– Уколико је, рецимо, двоструки износ новчане социјалне помоћи у домаћинству, корисник ће плаћати 70 динара на сат. Ако знамо да се помоћ у кући пружа два сата дневно и то није сваког дана, то не би требало да буде велико оптерећење за наше кориснике – каже Данијела Милосављевић.

Већница наводи да је последњих година повећана потреба за услугом помоћи у кући и геронтодомаћицама. Увођење новчане партиципације, заједно са новчаним издвајањима локалне самоправе, требало би да побољша ниво ове услуге, нарочито у обиму, односно обухвату корисника.

– Корисници ће и те како добити бољу услугу. Без обзира да ли се ради о корисницима који плаћају партиципацију или пуни износ, та услуга ће морати много озбиљније да се схвати и ради. Одељење за друштвену делатност ће морати да врши надзор пружања ових услуга – најављује градска већница.

Према њеним речима, Закон о социјалној заштити предвиђа плаћање партиципације у износу од 20 одсто и за кориснике туђе заштите и неге који примају новчану социјалну помоћ, али на територији града Врања то још увек није уведено.

Такође,  услуге дневног боравка за децу са инвалидитетом и лични пратилац и даље ће бити бесплатне за све кориснике, напомиње Данијела Милосављевић.

Please follow and like us:
Друштво