ВЈТ: Узрок смрти породиље руптура материце, могуће несавесно поступање лекара

Више јавно тужилаштво у Врању

Више јавно тужилаштво у Врању саопштило је данас да је обдукција показала да је узрок смрти породиље М. А из околине Прешева 17. априла,  руптура материце са последичним искрварењем и да би се у том случају могло радити о кривичном делу несавесног пружања лекарске помоћи које се због смртне последице може квалификовати као тешко дело против здравља људи.

Имајући у виду да је обдукција показала да је узрок смрти породиље руптура материце са последичним искрварењем, Више јавно тужилаштво ће, како је саопштено, предмет проследити на даљу надлежност Основном јавном тужилаштву у Врању, обзиром да се у конкретном случају може радити о  нехатном извршењу кривичног дела Несавесно пружање лекарске помоћи , које се због смртне последице може квалификовати као Тешко дело против здравља људи,  за које је надлежно Основно јавно тужилаштво.

Дана 24.4.2024. године, Вишем јавном тужилаштву у Врању  достављен је Извештај о свим предузетим радњама, као и претходни Патоанатомски налаз Завода за судску медицину у Нишу у погледу узрока смрти   М.А. рођене 1987. године, који је урађен по захтеву Здравственог центра у Врању“, саопштило је ВЈТ у Врању.

Полицијски службеници су прикупили потребна обавештења и од супруга преминуле М.А, који је је захтевао да надлежни државни органи утврде узрок смрти и придружио се кривичном гоњењу уколико се утврди да је неко кривично одговоран за смрт његове супруге, наводи се у саопштењу ВЈТ, које је потписала Данијела Трајковић главна јавна тужитељка.

Како је саопштено, Полицијска управа у Врању поступила је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Врању и предузела све потребне радње ради утврђивања свих релевантних околности везаних за смрт  М. А.

Please follow and like us:
Друштво Здравље