Ванредна ситуација у Трговишту

На делу територије општине Трговиште проглашена је ванредна ситуација због пожара који је данас  захватио  и село Сурица. Пожар је великих размера и у  гашењу ватре учествују ватрогасно спасилачке екипе и велики број цивила. На интервенцији гашења пожара, ангажовано је 26 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила из ватрогасно-спасилачких јединица Врање, Трговиште, Бујановац и Прешево, припадници добровољног ватрогасног друштва, као и радници локалне самоуправе и јавних предузећа.

Како сазнајемо, у Трговишту ватрогасци су спасили девет стамбених и шест пољопривредних објеката.

Подсећамо да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака стрних усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

За непоштовање ових законских одредби запрећене су и прописане новчане казне. Kазне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада Министарства унутрашњих послова, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Please follow and like us:
Друштво