Васкрс у Саборном храму у Врању

Прву васкршњу литургију у поноћ служио је епископ врањски Пахомије. Уследио је опход око храма и уношење плаштанице са представом Христовог полагања у гроб у олтар.

Другу васкршњу литургију са почетком у 9:00 сати служио је протојереј-ставрофор Александар Јовановић, а саслуживали свештеници епархије врањске.

Васкршњу посланицу патријарха Порфирија прочитао је теолог Јован Трајковић.

Подсећамо, у овогодишњој посланици патријарх је позвао да ујединимо и умногостручимо молитве за мир, за очување Косова и Метохије у Србији, за очување наших светиња, да ујединимо и умногостручимо своје молитве за живот у миру нашег народа свуда, да се наша или било чија страдања не понове: -Молимо се и за мир у Украјини, за престанак страдања и сукобљавања једноверне и једнокрвне браће, додао је патријарх. Апелујемо да се напредак друштва, а пре свега народна просвета и култура, граде на јеванђелским темељима, на којима су и настале, истакао је поглавар СПЦ и указао: само онда када је Христос на првом месту, све ће бити на свом месту.

Саборни храм Свете Тројице био је препун народа, а верници који су постили васкршњи пост, причестили су се на крају литургије.

Од данас до Спасовдана православни верници поздрављају се са “Христос васкрсе,“ а отпоздрављају са “Ваистину васкрсе.“

На Васкршњи понедељак литургија ће бити служена у храму Васкрсења Господњег на Бунушевачком гробљу са почетком у 8:30.

Please follow and like us:
Друштво