Веће интересовање Врањанаца за уградњу соларних панела

фото: РТВ Врање

Успешно је и други Јавни позив спровео Град Врање, за суфинансирање уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе на породичним кућама . Потписано је 12 уговора са грађанима. За ове намене Град Врање и ресорно министарство издвојили су скоро 4 и по милиона динара.

За разлику од првог јавног позива, који је био непознаница и у почетку изазивао скепсу, ове године је много више Врањанаца заинтересованих за уградњу соларних панела на својим објектима. Конкурисало је 16 грађана, од којих су 3 пријаве биле неуредне. Остало их је 13, а један од њих је одустао пре потписивања уговора – каже већник Миодраг Протић.

-Домаћинство, пре свега добија електричну енергију за сопствене потребе. Вишак који се произведе иде у дистрибутивну мрежу и решавање тог вишка иде кроз уговоре са локалним дистрибутерима. Домаћинства, ако буде вишка постају продавци– каже већник Миодраг Протић.

Кроз едукацију, али највише кроз суфинансирање мера, јер се ради о већим почетним улагањима, Град и надлежно Министарство привукли су грађане да се више њих одлучују да спроводе мере енергетске ефикасности. Ускоро би требало да се знају први резултати уградње соларних панела по првом јавном позиву.

-И ми очекујемо те прве резултате, јер је то новина у нашем граду. Прогнозе су различите, али ми и наши суграђани, они који су уградили соларне панеле, били би задовољни, да произведу онолико колико им је потребно, односно за потребе њихових домаћинстава – додаје већник.

Већник Протић на свом примеру објашњава колике су уштеде, иако није користио субвенције. Још 2015. године спровео је неке мере енергетске ефикасности на сопственом објекту. Заменом столарије, уређењем фасаде и крова побољшао је енергетску ефикасност свог објекта за 30 посто.

Please follow and like us:
Друштво