Вече трубе на манифестацији „Мај месец музике“

У оквиру манифестације „Мај месец музике“ у сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Врању одржано је вече трубе. Врањској публици се представио дуо реномираних новосадских музичара у саставу Ненад Марковић на труби и Марина Рајновић на клавиру.

Ненад Марковић је трубач завидног реномеа, школован и усавршаван на музичким академијама у Немачкој.

Стални је члан ансамбла „Феникс“ у Базелу и „Студио 6“ у Београду, а наступа и са Марином Рајновић, која је стално ангажована као стручни сарадник корепетитор на Академији уметности у Новом Саду.

На наступу у Врању, овај дуо који ради последње три године, по први пут представља програм који се базира на делима Ђузепеа Вердија.

Чувени италијански композитор је стварао у време када је труба као инструмент тек добила облик и функцију коју данас има и програм је мали омаж том периоду Вердијеве светске славе, указује Ненад Марковић.

– Неки аранжмани су већ постојали, неке сам преправио од оригиналних аранжмана за обоу и клавир и прилагодио их извођењу за трубу.

Углавном се ради о темама из Вердијевих опера, што је изазован посао, али занимљив, ја волим да улазим мало дубље у музику и да променим неке ствари, то ми се допада – каже Марковић.

Врање је надалеко познат као град трубе, а овдашњи трубачи су славу овог инструмента и врањске музике пронели широм света.

Марковића, као врсног инструменталисту то свакако интригира, а додатни мотив за мало музичко истраживање у нашем граду му представља и чињеница да му је прабаба била Врањанка.

– Једва чекам да се упознам мало боље, већ ми је најављено да ћемо имати мали мастер клас са младим трубачима одавде који свирају паралелно народну и класичну музику.

За сада не знам још никога, али сам веома узбуђен и вољан да упознам екипу одавде – каже Ненад Марковић.

Поред Вердијевог „Адађа за трубу“ са аријацијама, дуо Марковић – Рајновић је извео и нколико мотива из опера Жана Батиста Арбана и Антонина Паскулија.

Након вечери трубе, на програму манифестације „Мај месец музике“ је вече клавира, на коме наступа студент београдске Музичке академије, Врањанац Јован Маринковић, добитник стипендије за изузетно надарене студенте и стипендије града Врања.

Please follow and like us:
Култура