Већници о буџету

На 155. седници Градског већа разматран је Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Врања за текућу годину, као и Нацрт Одлуке о јавним паркиралиштима и награђивању ученика из градског буџета. Већници су усвојили и Предлог Правилника  о критеријумима за признавање права на коришћење и учешће корисника у цени услуге помоћ у кући и Извештај о припремљености топлотних извора за наступајућу грејну сезону.

Већници су усвојили ребаланс буџета за текућу годину. Како се чуло на конференцији за новинаре настављају се субвенције у пољопривреди, за шта је издвојено око 22 милиона динара. Велика су и улагања у оквиру реализације пројекта Чиста Србија, а за 29 милиона динара су увећана средства за мере енергетске санације породичних кућа и станова. Већа су и давања у области саобраћајне и спортске инфраструктуре. Укупно планирана средства у области саобраћаја су 280 милиона динара, од тога 100 милиона је опредељено за рехабилитацију улица. Што се тиче социјалне и дечје заштите и ту је ове године значајно повећање, од 77 милиона динара, пре свега кроз субвенције за превоз, а већи је и износ средстава за лечење особа које болују од тешких болести. Град наставља и са улагањима у реконструкцију болнице. Повећани су и трошкови финансирања основних и средњих школа због повећања цена енергената, а велика средства улажу се и у реконструкцију објеката Предшколске установе Наше дете.

-Укупан буџет је пројектован на 3 милијарде 664 милиона 146 хиљада динара, што је отприлике и на нивоу оствареног буџета у 2022. години, дакле разлика од нека два процента. Дефицит је планиран на износ од 174 милиона динара, односно 5 посто у односу на пројектоване приходе. 80 посто тог дефицита се покрива од неутрошених средстава које смо остварили у претходној години, тако да се само 20 посто се покрива од задуживања, каже већник за финансије Бојан Костић.

Разматран је и усвојен Нацрт Одлуке о јавним паркиралиштима, који се односи на обележавање паркиралишта, као и Предлог Правилника о критеријумима за признавање права на коришћење и учешће корисника у цени услуге помоћ у кући. Чланови Градског већа усвојили су и Предлог одлуке о утврђивању врсте и обима награђивања ученика из буџета града Врања у 2023. години.

-Према овој одлуци, као и ранијих година, свим ученицима основних и средњих школа са пребивалиштем на територији града Врања, који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима, који се налазе у календару Министарства просвете, биће додељена новчана награда у износу од 5.000 динара, Очекује се да новчана средства буду уплаћена почетком октобра, рекла је већница Данијела Милосављевић.

Такође, разматрани су и прихваћени Извештај о припремљености топлотних извора за наступајућу грејну сезону. Како се чуло на конференцији предузеће Нови дом потпуно је спремно за почетак грејне сезоне, а набавка енергената наставиће се сукцесивно, према утврђеној динамици. Усвојен је и Текст јавног позива за учешће у јавној расправи са програмом јавне расправе, за израду Стратегије пољопривреде и руралног развоја Града Врања за период од 2023. до 2030. године и Јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Врања за 2023. годину, за шта је опредељено 16 милиона 800 хиљада динара. “У претходном периоду смо расписали јавни позив за предузећа која ће обављати радове и имамо пријављене кандидате за све мере, осим за постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице, ту се нико није јавио, али с обзиром да је конкурс отворен и у наредном периоду може стићи нека пријава,“ каже већница Милосављевић и додаје да је позив објављен на градском сајту и да сва заинтересована лица могу да се пријаве за неку од мера које се суфинансирају средствима Града и Министарства.

 

 

Please follow and like us:
Економија