Велика кинеска инвестиција у Руми: Хаитијан гради фабрику и логистички хаб на 250.000 квадрата

Кинеска компанија „Haitian International“ шири свој посао у Европи градњом фабрике и логистичког центра у Руми.

Модерна фабрика и логистички центар на више до 250.000 квадратних метара гради се у Руми као инвестиција кинеске компаније „Haitian International“, а почетак рада најављује се за први квартал 2025. године, саопштава компанија на свом вебсајту.

Погон у Србији део је проширења пословања кинеске фирме у Европи и као део глобалне стратегије развоја дугорочне интернационалне компетитивности и позиционирања на тржишту као гаранта, „на кризу отпорног“ протока транспорта и логистике.

Као савршено место за позиционирање на главним логистичкиим осовинама у овом делу Европе, „Хаитијан“ је изабрао Руму, где је 20 априла одржана церемонија почетка градње прве фазе. Сами радови на конструкцији хале која ће првобитно имати 161.000 квадрата, као и 59.000 квадрата канцеларијског простора са кантином, биће започети најесен.

Рума одлична локација
Према ранијим најавама, у Руми ће се градити фабрички комплекс за производњу индустријских машина за бризгање пластике, машина за сечење и ливење. Комплекс је планиран у радној зони Румска петља, на парцели од око 250.000 м2, а у плану је производња од укупно 250 машина годишње, види се из идејног решења пројекта које је израдио београдски „Машинопројект копринг“.

Власник компаније која је регистрована у Руми у априлу прошле године је кинески Haitian Plastics Machinery Group, који је пролетос са Општином потписао уговор о продаји земљишта.

Ова кинеска групација, највећи светски произвођач машина за бризгање под притиском, најавила је тада да ће у фабрику уложити 100 милиона УСД и да ће у Руму довести четири индустрије – производњу машина за бризгање, це-ен-це машина, машина за ливење под притиском и аутоматизацију.

Позиција на којој је Рума обезбедиће кинеској компанији да „директно и ефикасно опслужује европско тржиште, и да има блиску везу са тржиштем Источне Европе и Блиског истока, као и да оптимизује локалну услугу у Србији, саопштено је на сајту компаније.

-Рума је идеална локација за нас, да можемо да директно снабдевамо нашим „марс“ и „јупитер“ машинама наше клијенте у Источној Европи и на Блиском истоку. У Србији смо већ изградили велику базу, за које ће нови центар да омогући бољу услугу – рекао је Сун Јиминг, генерални директор „Haitijan internešenel Nemačka“.

Жанг Бин, заменик г. директора „Хаитијан групе“ додао је да ће бити омогућена веома ефикасна синергија целе производње и пратећих услуга, од „хаитијан смарт солушнс“ за аутоматизацију, МЕС системе или индивидуалне производне системе. А све са једног извора“.

„Хаитијан интернешнл холдингс“ из Нингбоа у Кини, је водећи светски произвођач машина за обликовање пластике за производњу високосеријских, али и високопрезицних делова, и један је од шест бизнис јединица „Хаитијан групе“.

Са 80 продајних и сервисних партнера, покрива целокупно глобално тржиште, односно више од 30.000 клијената у 130 земаља.

Извор: 24sedam.rs

Please follow and like us:
Економија