Велике потребе за геронто-домаћицама и у сеоским срединама

фото: РТВ Врање

Град Врање је и у овој години наставио да пружа услуге социјалне заштите. У овом периоду нарочито је, због временских прилика, актуелно Прихватилиште за одрасла и стара лица, које је пуно, али су и велике потребе за услугу геронто-домаћице. Почетак другог полугођа је разлог наставка услуге лични пратилац деце са сметњама у развоју.

Колики је значај ових услуга најбоље знају њихови корисници. Старе и болесне особе, а нарочито особе са инвалидитетом и у нормалним временским приликама тешко обављају свакодневне потребе, но када стегне зима, још је теже.

– Наставили смо са личним пратиоцем од 16. јануара када су деца кренула у школу и са услугом помоћ у кући од 1. јануара. Кренуло је финансирање од стране града, тако да су геронто-домаћице без престанка и у континуитету наставиле да пружају ту услугу – каже Данијела Милосваљевић, градска већница.

Тренутно је кратак прекид, када су услуге помоћи у кући оболелима од мултипла склерозе у питању, али се очекује да већ у марту ова услуга буде настављена. Ипак и за овај период прекида, нађено је решење.

– Уз помоћ геронто-домаћица које већ финансирамо, у овом тренутку имамо их 10, успели смо да покријемо и један број тих жена, односно оне жене којима је дефинитивно та помоћ најпотребнија – додаје Милосављевићева.

Град је повећао број геронто-домаћица, од 6 на 10, међутим потреба за овом услугом се и даље повећава, што не чуди када се зна да расте и број старачких домаћинстава.

– Чињеница је да нам је потребан већи број геронто-домаћица, јер треба да буду обухваћене и сеоске средине. Мораћемо у наредном периоду да развијамо тај део и са тих подручја да ангажујемо геронто-домаћице, јер је и тамо старим људима потребна помоћ.

Тенденција је и државе да се та услуга развија на локалном нивоу, како би се избегао смештај у старачким домовима, а све у циљу да људи остану да живе тамо где су провели цео свој живот – истиче већница.

Please follow and like us:
Друштво