“Велики прасак“ у Монтесори кабинету

Радионица на Педагошком факултету

Педагошки факултет у Врању био је домаћин ученицима из школе “Радоје Домановић“ који су полазници Зимске школе. Ово је била идеална прилика за дружење и учење.

Ученицима школе “Радоје Домановић“ приказан Велики прасак по причи Марије Монтесори. Професори и студенти Педагошког факултета потрудили су се да деци објасне ову теорију на демонстративан начин, који је њима био веома занимљив. Поред тога, уз Монтесори материјале приказано је множење, али и прича о домаћим животињама.

-Било је сјајно, баш ми се свиђа све ово, једногласна су деца.

Ово није први пут да Монтесори кабинет Педагошког факултета угости децу из других васпитно-образовних установа. Три године рада овог кабинета изнедриле су много посета, радионица и занимљивих дружења.

-Фокус ће бити на причи о Великом праску, односно демонстрираћемо причу Марије Монтесори, која је једна од јако популарних теорија о настанку света. Марија Монтесори свакако само нуди то као једну могућност, али не намеће то као нешто коначно или апсолутно тачно решење, али ето има ту јако занимљиву причу која деци ту једну јако комплексну теорију демистификује и приближава, каже асистенткиња Марија Дејковић.

-Конкретно ова радионица коју данас имате прилике да пратите – “Монтесори методе у настави“ је део плана наше Зимске школе која траје од данас, 15. до 19. јануара. Зимска школа је иначе део Клуба за учење који наша школа већ годину и четири месеца има. Чланови клуба за учење наше школе су, поред миграната, деца која наставу похађају по ИОП 1 и ИОП 2 програму, деца која имају потешкоће у учењу и, наравно, њихови другари из школе који су укључени као вршњачка подршка, појашњава Ана Микић, професорка разредне наставе у школи “Радоје Домановић.“

Монтесори кабинет и материјали који се налазе у њему врло су драгоцени, јер омогућавају практично стицање знања, а ово је једини овакав кабинет у јужном делу државе.

Please follow and like us:
Образовање