Весић обишао Фабрику за пречишћавање отпадних вода у Ћуковцу

Весић са представницима Водовода у Фабрици за пречишћавање отпадних вода у Ћуковцу

У оквиру посете Пчињском округу, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничком мандату Горан Весић, обишао је и Фабрику за пречишћавање отпадних вода у селу Ћуковац, која је изграђена уз помоћ Министарства на чијем је челу Весић.

Весић обилази Фабрику за пречишћавање отпадних вода у селу Ћуковац

Фабрика за пречишћавање отпадних вода у селу Ћуковац један је од већих капиталних пројеката који је реализован на подручју града Врања, заједно са Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Владом Републике Србије и KFW банком. Овај пројекат вредан је 16 милиона евра.

– Врање је један од ретких градова у Србији који има завршену Фабрику за пречишћавање отпадних вода у Србији, а која је потпуно у функцији. Не само да је у функцији, већ постоји и потпуно заокружен систем који се завршава производњом електричне енергије и потпуном прерадом отпадних вода. Вода у чистом облику одлази у Јужну Мораву. Електрична енергија која се произведе од биомасе и биогаса покрива 50 процената потрошње електричне енергије фабрике. Ово је пример како Република Србија и Град Врање могу заједно да раде и како ће изгледати у наредних десетак година све општине и градови у Србији. Сви ће морати да прерађују отпадне воде на исти начин. Врање се одговорно односи према постројењима и Врање је град од кога многи  могу да уче како се уређује систем за прераду отпадних вода  – рекао је Весић.

Mинистар је најавио да ће Министарство помоћи и да се уграде соларни панели како би фабрика била потпуно самоодржива и да је постројење пример како ће изгледати сва постројења у Србији.

Весић са председником Привременог органа и представницима Водовода у фабрици у Ћуковцу

– Ми смо кренули са пројектом „Чиста Србија“ 2021. године, децембра месеца и са поносом могу да кажем да смо ми први град где је тај програм почео. Сада смо на 58 километара од 141 километар који је уговорен али тога не би било да није пре тога почета Фабрика за пречишћавање отпадних вода и концепт како да се те воде преусмеравају ка овој фабрици. Сада је фабрика у пуном капацитету и 35 је еквивалената који се допремају у фабрику, а капацитет је 70 еквивалената. У наредном периоду ћемо након завршетка канализационог прстена имати пун капацитет ове фабрике – рекао је  председник Привременог органа Града Врања др Слободан Миленковић.

Уместо загађене воде која се уливала директно у реке, сада се контролисано испушта третирана вода, која знатно утиче на побољшање флоре и фауне у речном току Јужне Мораве, а тиме и на очување здравља околног становништва.

Please follow and like us:
Друштво