Више него одлични резултати уградње соларних панела – уштеде велике

Град Врање је расписао још један јавни позив за привредне субјекте, односно извођаче радова за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова. Након овог позива уследиће други када ће моћи да се јављају грађани, власници кућа и станова који желе да искористе субвенције које заједно дају Град и Министарство енергетике. Нас је интересовало каква су искуства оних који су до сада спровели неку од мера побољшања енергетске ефикасности својих објеката.

Није се много двоумио инжењер Игор Милановић из Врања када је чуо за меру, уградња соларних панела. Иако је била непознаница, први позив, пилот пројекат, интернет је био ту да помогне, каже Милановић. Међу првима је прошле године уградио соларне панеле.

-Све је ишло брзо, чак и брже него што сам очекивао. Онда смо ми изабрали од два понуђача са којима је Град склопио уговор, једног и то из Врања, зато што је наш човек, али и ако се нешто деси, ту је, иако се ништа није десило. Уградили смо 8. августа физички соларне панеле, каже Милановић.

Уградња је трајала један дан. Десетак радника је радило као на траци и уградило 18 панела, објашњава Милановић. Врло брзо је за сву потрошњу енергије у кућу, заједно са грејањем, коришћена енергија сунца. Стигли су и први резултати спровођења ове мере, иако нису били идеални временски услови, током целе године.

-Мој прорачун је, за првих седам месеци ове године нешто преко 50.000 динара уштеда од онога колико би платио, до онога колико сам платио, што је мало више и од очекиваног. Наш крај је добар, јер има велики број сунчаних дана, каже Милановић.

Оно што се производи током сунчаних дана,а не потроши се,  акумулира се у виду киловата за утрошак у зимском периоду.

-На сваком рачуну ЕПС-а нам дође колико смо произвели, колико смо дали ЕПС-у, колико повукли  у овим месецима, колико је остало вишак и отишло у део, где чувамо ту енергију за зимске месеце, када се много више троши, него што се производи. Ми имамо 2 хиљаде и нешто вишак киловата сада. Ја ћу зиму дочекати са више од 3.000 киловата струје – истиче Милановић.

У међувремену је и решен проблем са ЕПС-ом када је у питању порез на струју коју производе грађане или прозјумери. Тај порез је од почетка године укинут, а акциза је остала.У будућности треба да се реши и накнада за чување струје, мишљење је Милановића. 

Please follow and like us:
Друштво Економија