Влада: Слободно коришћење Државне и Народне заставе, уз поштовање правила

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Закључак о усвајању става Владе о примени одредаба Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, које се односе на употребу Државне заставе и Народне заставе.

Овим документом отклањају се одређене недоумице у примени Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, саопштено је из Владе.

Посебно се наглашава право и могућност свих грађана и правних лица да потпуно слободно користе, употребљавају и истичу како Државну заставу, тако и Народну заставу Републике Србије у свим приликама за које сматрају да су пригодне.

То могу несметано да раде на свим стамбеним објектима и другим приватним просторима који се користе у пословне сврхе и обављање делатности, али под условима и на начин утврђеним тим законом.

Документ прецизира да се, сходно том закону, морају поштовати правила која штите достојанство Републике Србије, а односе се на истицање заставе Републике Србије са другим заставама, да на застави не сме ништа да се испише, односно упише нити она може да се мења, да застава не може да се користи као робни или услужни жиг, нити као било који други знак за обележавање робе или услуге.

Застава не сме да буде истакнута уколико је оштећена или је изгледом неподобна за употребу и не може да се излаже на начине који су забрањени – не може се истицати тако да додирује тле, нити као подлога, подметач, простирка, завеса или драперија.

Заставом не могу да се покривају возила или други предмети, нити могу да се украшавају конференцијски столови или говорнице, осим у форми стоне заставице.

Уколико се законска правила која штите достојанство Републике Србије поштују, истицање Државне заставе и Народне заставе у свим пригодним приликама је слободно, саопштено је из Владе.

Please follow and like us:
Друштво