Влада Србије у техничком мандату ограничила цене хлеба и нафтних деривата

„Уредба од изузетног значаја за снадбевања потрошача“

Влада Србије у техничком мандату усвојила је на данашњој седници Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна „Т-500“, која има за циљ заштиту тржишта и спречавања деформација у формирању цена ове робе, од изузетног значаја за снадбевања потрошача, а нарочитно нижих социјалних категорија, наводи се у саопштењу.

Уредбом је прописана максимална малопродајна цена за хлеб од брашна „Т-500“ у износу од 54,00 динара, односно произвођачка цена од 46,31 динара. Такође, одређено је и да укупна стопа марже која се обрачунава на нето фактурну цену не сме бити већа од шест одсто.

„Ограничавање цене овог производа, на овај начин, неће се одразити на трговце хлебом, с обзиром на то да су марже остале на истом нивоу, док ће, с друге стране, имати позитиван утицај на потрошаче“, саопштено је из Владе у техничком мандату.

У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, а имајући у виду да је тржиште и даље нестабилно, Влада Србије ограничила је цене деривата нафте до 31. децембра 2023. године, додаје се у саопштењу.

Please follow and like us:
Друштво