Владица Станковић: При сусрету са гмизавцем неопходна смиреност

Лето, високе температуре и чешћи боравак у природи, ризик је од сусрета са гмизавцем. Због високих температура, змије излазе на пут како би што више топлоте прикупиле, зато их можемо наћи на самом путу, али када сунце зађе, оне се повлаче, понекад и у наше домове.

Уколико на путу наиђемо на змију, довољно је да је заобиђемо и она неће реаговати на нас, али, шта радити када змија уђе у наш подрум, викендицу, аутомобил? Не можемо ни да замислимо пределе и места на којима се овај гмизавац може завући, зато смо за савет питали човека који први долази у помоћ, када нам змија стане на пут или посети наш дом.

-Када је велика температура, гмизавци сакупљају ту топлоту и онда се повлаче, понекад у нечији аутомобил, кућу, подрумску просторију. Оно што представља још већи проблем јесте паника која обузима човека када је угледа, самим тим нестаје концентрација. Мој апел свима је да буду прибрани у том тренутку јер већина змија на нашем подручју није отровна. Зато још једном апел свима је да буду стабилни, без панике и да не додирују змије, речи су Владице Станковића.


Потребно је само изаћи из просторије где се змија налази и позвати њега, а он је једини човек на простору Пчињског округа, али и шире, који зна да на безбедан начин ухвати змију, где год се она завукла.


-Што се тиче подручја Пчињског округа, али и Србије, имамо 10 врсти змија. Од тога две су врсте специфичних змија које се налазе у долини Пчиње, а то су четворопругасти смук и силац које су отровнице, а највећа отровница од свих јесте поскок. На нашим просторима имамо шарку која се налази на надморској висини изнад 600 метара и смукуљу коју често људи мешају са шарком, с тим да је смукуља неотровна, истакао је хватач змија.


Убоди змија се разликују, када дође до уједа неотровне змије то изгледа као огреботина, док ујед отровнице обично буде на пределу екстремитета и оставља две тачке од зуба у размаку од једног центиметра. Зато је најбоље приликом боравка у природи увек носити неки лек против алергије, који би одмах попили и уколико смо сами, звати хитну помоћ и речи своју локацију. Без панике, јер она паралише, а у овом случају је брзина реаговања неопходна.

Please follow and like us:
Друштво