Владика Пахомије: Отац Нифон је био велики добротвор, али није желео да јавно говори о својим делима

Владика врањски Пахомије

У суботу, 11. новембра 2023. године у 7:30 часова,  у храму Свете преподобне мати Параскеве,  на Шапраначком гробљу, служиће се Заупокојена литургија и парастос архимандриту Нифону Томодакису, великом добротвору Српске православне цркве и носиоцу Ордена Светог Саве.

Архимандрит Нифон мало је познат српској јавности. Велики добротвор помагао је грчком, али и српском и свом православном народу. Његов добротворни рад био је посебно усмерен на децу, избеглице и старе. Велики хуманиста Српске православне цркве упокојио се у 96. години живота. Заупокојену литургију и парастос архимандриту Нифону служиће Његово Преосвештенство епископ врањски Пахомије у цркви Преподобне мати Параскеве на Шапраначком гробљу.

-Отац Нифон се баш држао оне јеванђелске заповести да што чини десница не зна левица, никада није промовисао, нити је тражио да буду објављена његова добра дела која је чинио, не само нашем народу. Том делатношћу доброчинства активно се бавио од 1952. године, а вероватно и раније. Збрињавао је децу без родитеља, школовао их, удавао, женио, запошљавао. Имао је два дома за студенте, где је било и доста наше деце из Србије. Учествовао је и у обнови и изградњи светиња у нашој епархији, посебно Свеправославног центра Преподобног оца Јустина, цркве Светог Николе, али и Саборног храма. Од 1995. године почели смо и заједнички програм збрињавања избеглица, каже епископ врањски Пахомије.

Свакога лета око 1500 деце одлазило је на летњи камп у Лутракију код Коринта. О њима је бринуо отац Нифон. Ту су била и деца избеглице из Крајине, али и деца бораца из наше епархије. Архимандрит Нифон није желео да се то објављује, тако да је мали број људи знао за ове активности.

-Заиста био једна ретка личност која је живела целим својим бићем јеванђелску науку, али све то неприметно. Да његове свете молитве буду са нама и да се код нас пробуди та потреба за чињењем добрих дела као што је он чинио, додаје владика Пахомије.

Из епархије позивају све, а посебно оне које је архимандрит Нифон у најтежим временима за српски народ угостио у Лутракији код Коринта, да присуствују овом молитвеном сећању.

Please follow and like us:
Друштво