Вода на брани Првонек једна од најздравијих, према анализама Батута. Замућење донеле обилне падавине

И без друштвених мрежа и дезинформација које се тамо појављују вода на брани Првонек се 24 сата дневно контролише. Квалитет воде је одличан и нема никаквог разлога нити за забринутост, нити за панику, поручују из Водовода. Вода је замућена након обилних киша које су трајале дуже од месец дана, а за ту количину воде, потребан је дужи временски период да се избистри. Толике падавине су и добре, јер је брана пуна.

Институт Батут уназад неколико година проглашава воду са бране Првонек за једну од најздравијих у Србији. Требало би да будемо захвални што нас је бог погледао, али очигледно од неких је захвалност одавно побегла. Ипак, надлежни у Водоводу реаговали су на инсинуације које су се појавиле на друштвеним мрежама.

-Отишли смо на локацију акумулације Првонек и на свим тим местима која су и поменута, на уливима потока, извршили увид визуелно и лабораторијски. Узели смо узорке на неколико локација, неколико пута и извршили анализу у лабораторији за прераду сирове воде. Утврдили смо да су сви параметри у границама дозвољених, да је стање потпуно нормално и очекивано за акумулацију каква је наша и да нема никаквог разлога за забринутост и панику – каже извршни директор Водовода Влада Богдановић.

– Сва вода која долази из акумулације Првонек, пролази кроз Постројење за пречишћавање питке воде, континуирано у току 24 сата се врши контрола воде у три фазе: сирове воде која долази са акумулације, онда међуфаза после филтровања и чисте воде коју шаљемо грађанима, кроз дистрибуциони систем. Промена у квалитету воде не постоји и узорци које смо узели јуче са акумулације из више тачака су стандардног квалитета, нема одступања и све је у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће – каже Жаклина Златковић, руководилац Постројења за прераду чисте воде.

Иначе, и мимо оваквих прозивки, вода се редовно контролише и прати се квалитет воде. Замућење воде узроковале су обилне падавине у протекла скоро два месеца,  истиче Богдановић.

– Вода се тешко бистри. Да би се наше језеро избистрило, потребно је бар два до три месеца, да би боја била прозирна и да се нешто и види под том водом. Језеро је замућено, без мириса, вода нема мирис. Мирише около нанос који доносе потоци. Нема разлога за забринутост – додаје Богдановић.

Мирис који поједини грађани осећају када је вода у дистрибуционој мрежи у питању је од дотрајалих кућних инсталација од челично-поцинкованог материјала, и зато се осећа мирис. Улична мрежа, од било ког материјала да је, нема мирис, истиче Богдановић.

Please follow and like us:
Друштво