Водостај Јужне Мораве у порасту

фото: РТВ Врање

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да расте водостај на рекама у Србији, услед честим промена временских прилика. Међу рекама које су на списку завода на којима расте водостај је и река Јужна Морава, која протиче поред нашег града.

Трагом овог упозорења упутили смо се пут Јужне Мораве, како би на лицу места видели какво је стање на терену. Тачно је да је водостај Јужне Мораве у порасту, а од  3. априла може се рећи у наглом порасту. Наглој промени временских прилика које су донеле кишу и снег, претходили су топли дани, који су отапали снег са планина. Неколико последњих дана падавине су допринеле да ниво воде још више порасте, па је и водостај у скоку. Бетонски стубови моста на Јужној Морави, јасно показују докле се кретала вода пре неколико година када је пробијен бедем. На тим местима је скинута фарба са стубова и тада је само један ред бетонских плоча био изнад вода. Тада је било поплављено и Купининско поље. Сада је ситуација далеко повољнија, али су предвиђања надлежних да ће водостај бити у порасту и да ће се кретати изнад границе редовне одбране од поплава. Републички хидрометеоролошки завод на 12 сати објављује податке о водостају на рекама.   

Потврду свега овога налазимо и на званичном сајту РХМЗ, где стоји да последњих неколико дана ниво воде у Јужној Морави расте, али и да је и даље испод редовне одбране од поплава.

Please follow and like us:
Друштво