Водотокови на југу под контролом, надлежни у приправности

Услед велике количние падавина протеклих дана, водотокови на југу Србије су у благом порасту, али за сада нема опасности од поплава. Надлежни кажу да прате ситуацију на терену, а све институције, установе и предузећа предвиђена за реаговање у случају поплава налазе у стању приправности.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на обилне падавине на подручју Србије за данас и сутра, а како прогнозирају могућа су и изливања мањих бујичних водотокова наредних дана.

Због обилних падавина на снази је наранџасти метеоаларм за подручја Шумадије, Источне и Југоисточне Србије, западне Србије и Косова и Метохије.

Водотокови на југу Србије су благо повишени, али за сада, нема опасности од поплава, рекао је за РТВ Врање члан Градског штаба за ванредне ситуације Милош Милошевић.

– Водотокови другог реда који су у надлежности града Врања су у некој нормали, ниво је мало повишен, али за сада нема опасности од изливања.

Што се тиче Јужне Мораве, водотока првог реда, у надлежности Јавног предузећа „Србијаводе“, такође има малог повећања нивоа, али за сада је у нормали за овај период године – наводи Милошевић.

Потенцијалну опасност представљају поједине притоке Јужне Мораве које би могле да значајније подигну ниво ове реке, каже Милошевић и додаје да се ситуација прати из часа у час.

Сходно упозорењима Републичког хидрометеоролошког завода и ЈП „Србијаводе“ о могућим изливањима, Градски штаб за ванредне ситуације прати ситуацију на терену и предузима мере из своје надлежности.

– Све организације и установе које се ангажују у одбрани од поплава су обавештене о могућој опасности од изливања.

Заједно са Комуналном милицијом и Одељењем за инспекцијске послове пратимо стање на рекама, а „Комрад“, „Водовод“ и друга јавна предузећа су обавештени да буду спремни и да имају ангажоване екипе 24 часа дневно, како би могли да, у случају потребе, одреагујемо што пре – каже Милош Милошевић. Према његовим речима, једино што отежава посао надлежнима је недостатак података о стању водотокова на подручју Косова и Метохије који се уливају у Јужну Мораву.

Please follow and like us:
Друштво