„Водовод“ Врање нема права да интервенише на приватним мрежама

Мештани Ристовца већ дуже време имају проблем са водоснабдевањем. Трагом позива једног од житеља овог места, наша екипа је разговарала са директором врањског „Водовода“ Марјаном Станковићем.

Јавно предузеће „Водовод“ Врање до сада није изводило никакве радове на водоводној мрежи у Ристовцу нити има права да то ради, каже за РТВ Врање директор овог предузећа Марјан Станковић.

Ради се о приватној водоводној мрежи, рађеној пре десетак година и јавност нема увид у детаље уговора о том послу, а Водовод“ Врање, као јавно предузеће, одржава само јавну водоводну и канализациону мрежу и нема ингеренције нити права да врши радове на приватним водоводима указује Станковић.

– Око свих кварова који се појављују на тој водоводној мрежи, мештани треба да се обрате председнику Савета Месне заједнице, а он ће контактирати одговорног извођача који треба да интервенише – каже Станковић.

Он је додао и да су житељи још неколико села на територији Града у сличној ситуацији, међу којима су Горњи и Доњи Вртогош и Давидовац.

„Водовод“ Врање већ ради на изградњи водоводне мреже у неколико села на територији Града и то је велики пројекат који локална самоуправа реализује сопственим средствима.

– Ако гледамо са горње стране, по надморској висини, мрежа је стигла до Дубнице, а тренутно се ради на изградњи водоводне мреже у селу Нерадовац.

Тамо смо ушли у село и сада се чека да се разведе секундарна мрежа од куће до куће – прецизира Станковић.

Што се осталих села тиче, постоји план да сва села моравског слива добију воду из градског водовода, а та мрежа ће се градити преко комуналног програма или пројеката.

Када то буде реализовано, обавезе приватних инвеститора ће престати, али до тада, „Водовод“ једноставно нема законских могућности да интервенише, указује Марјан Станковић.

Он подсећа и да је у току реализација пројекта „Чиста Србија“ у оквиру којег се гради и канализациона мрежа у Врању и околним селима у укупној дужини од 142 километра.

Вредност радова је 70 милиона евра и то је једна од највећих инвестиција у протекле две деценије у Врању.

Please follow and like us:
Друштво