Војска Србијe јача капацитете за међународне мировне операције

Дан високих званица на међународној вежби „Платинасти вук 24“

Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су Дану високих званица на међународној тактичкој вежби обучавања „Платинасти вук 24“ у бази „Југ“ код Бујановца.

Учесници вежбе „Платинасти вук 24“ увежбавали су тактике и технике у мировним оперцијама, са акцентом на употребу неубојитог оружја.

Министар Гашић је честитао свим учесницима успешно реализовану вежбу и истакао значај оваквог увежбавања, које доноси размену искустава са колегама из других оружаних снага.

Према његовим речима, на тај начин Војска Србије подиже своју способност, интероперабилност и увежбаност да може да учествује у мултинационалним мировним операцијама.

Он је посебно захвалио учесницима вежбе и нагласио да на овакав начин Србија учвршћује партнерске односе и сарадњу са колегама из иностранства.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић је истакао да су активности Војске Србије у оквиру реализације међународних војних садржаја, посебно вежби, условљене и ограничене одлуком Владе Србије, која се односи на реализацију вежбовних активности Војске Србије у претходном периоду.

– Ми смо на основу исказаних потреба наше војске у контексту интероперабилности и потреба да радимо у међународном окружењу тражили од Владе да се одлука промени.

Ова вежба ставља Војску Србије у прилику да са представницима неколико иностраних земаља реализује садржаје који су директно усмерени на изградњу њених капацитета за учешће у мултинационалним операцијама и изградњу способности за ангажовање у мултинационалним операцијама под заставом Уједињених нација и у оквиру Европске уније – рекао је генерал Мојсиловић и додао да је данашњи дан био посвећен најдинамичнијим елементима вежбе.

Начелник штаба Команде Четврте бригаде копнене војске пуковник Миодраг Младеновић, руководилац вежбе, рекао је да су од 10. јуна извођене различите теме, с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања држава учесница са припадницима Војске Србије.

– Циљ вежбе је испуњен, чиме су повећане оперативне способности 4. бригаде, Копнене војске, а самим тим и Војске Србије – оценио је Младеновић.

На вежби „Платинасти вук 24“ учествовали су припадници оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије. Земље посматрачи ове године су Бугарска, Грчка и Немачка.

Please follow and like us:
Друштво